A kako Francuzi najradije jedu kajganu? Kuvar i Jutjuber Bruno Albuze najviše voli svilenu i kremastu.
Za takvu kajganu su najvažnije prvo, da se kajgana pravi na srednjoj vatri (inače će se belančevine prebrzo osuše i jaje će postati suvo). Drugo, tajna za savršenu francusku kajganu krije se u stalnom mešanju jaja ali istovremenom ljuljanju tiganja.
Zvuči komplikovano? Verujte da nije!
Evo kako, korak po korak, kuvar Albouze pravi svoju omiljenu poslasticu:
1. Stavi željeni broj jaja u posudu. Još ih nemojte mešati! Stavite tiganj na šporet na srednju vatru.
2. Tek kada se tiganj ugreje stavite malo maslinovog ulja i malo putera u njega. Potom stavite jaja u tavu i žumanca „izbušite“ s pomoću žice.
3. Zatim stalno mešajte jaja oko dva minuta, a pri tome istovremeno ljuljajte tiganj tako da kajgana dobije kremastu konzistenciju. Kad se tekstura promeni, isključite šporet i onda još malo mešajte.
4. Potom dodajte kajgani još malo mleka ili kisele pavlaka, promešajte i na samom kraju pobiberite i posolite.
Prijatno!