Mikrotalasna rerna ne služi samo za podgrevanje hrane već i za pripremu. Ona nije pravi izbor za pripremu gurmanluka, ali ako žurite, brz i ukusan obrok možete spremiti i u njoj.
Jaja - Sve vrste jaja možete napraviti u mikrotalasnoj. Za kajganu naprskajte činiju uljem u spreju, dodajte jaja, malo mleka, soli i bibera i umutite viljuškom. Ubacite u mikrotalasnu na minut, zatim promešajte. Ako nije dovoljno, uključite na još pola minuta. Za jaja na oko, prazan tanjir uključite na dva minuta, zatim dodajte pola kašičice putera da se otopi. Razbijte jaje na tanjir, probušite žumance i ubacite u mikrotalasnu na 45 sekundi. Poširana jaja napravićete tako što ćete razbiti jaje u činiju napunjenu vodom. Pokrijte činiju tanjirom, zatim pecite u mikrotalasnoj minut. Ako belance nije gotovo, vratite na još 15 sekundi.
Orašasti plodovi - Ako su vam potrebni lešnik ili orasi za tortu ili smutije, brzo ćete ih pripremiti u mikrotalasnoj, bez straha da će izgoreti. Podesite mikrotalasnu na minut, promešajte, pa još minut i sve tako dok ne dobijete željenu hrskavost.
Sirovi lešnik bolji od leka: Najbolji izvor vitamina B, E, folne kiseline i zdravih masnoća!
Rižoto - Verovali ili ne, i rižoto možete spremiti u mikrotalasnoj i to za 10 minuta. Počnite sa malo crnog luka i putera koje zagrevate minut i po. Zatim dodajte beli luk, četvrtinu šolje pirinča i isto toliko supe. Pokrijte prianjajućom folijom i na nižoj temperaturi zagrevajte dva minuta. Promešajte, pa ponovite. Zatim dodajte kašiku vina, pečurke, pokrijte folijom i zagrevajte još nekoliko minuta. Na kraju začinite, dodajte parmezan i zagrejte još minut.
Sos od belog luka - Lako je peći beli luk u rerni, treba vam samo malo soli, bibera, maslinovog ulja. Ali ako nemate dovoljno vremena, sve ove sastojke ubacite u činiju na sedam minuta u mikrotalasnu.