SVE TAJNE ALOJE

Drevna biljka od milion tajni: Ubija viruse, leči opekotine, smiruje creva i čir – i to nije sve!

Aloja vera je biljka koja ima višestruko značajnu ulogu u očuvanju zdravlja i prevenciji i lečenju brojnih stanja i bolesti.

Medicina
20:24h Autor:
Foto: Shutterstock

Aloja je izuzetno bogata proteinima, kalcijumom, magnezijumom, cinkom, germanijumom, vitaminom A, B12, E, C. Što je čini nutritivno i vitaminski veoma bogatom biljkom. Njene vrednosti prepozate su od davnina i od tada se koriste u lečenju i prevenciji brojnih oboljenja, povreda i stanja organizma.

 

Aloja za spoljnu upotrebu se primenjuj kod opekotina, iritacija i rana u obliku gela (aloja gel), a za unutrašnju upotrebi kod zatvora,,za regulaciju probave.

 

Sok od listova aloje se koristi kod upala creva, gorušice, čireva i sindroma iritabilnih creva. U visokim koncentracijama aloja deluje na povećanje broja odbrambenih ćelija i tako pomaže borbu protiv virusa, pa čak i tumora. Koristi se kod problema sa varenjem, čireva i stomačnih smetnji, jer je utvrđeno da regenerativno deluje na erozivne promene na želucu nastale lošom ishranom, pušenjem, konzumiranjem alkohola i drugog.

Aloja deluje laksativno, protivupalno, antibakterijski, antivirusno i kao energetski tonik. Listovi aloje su bogati gelom, a od ostatka biljke se dobija sok i suvi ekstrakt. Sam gel može da se koristi spolja za umirenjeiritacija kože, kod opekotina, za vlaženje kože, elastičnost i zategnutost. Sadrži antrahinone koji deluju laksativno, ali je vrlo jak laksativ i u malim dozama može dovesti do naglog pražnjenja i grčeva.

 

Preporuka je da se aloja gel uzima ujutru na prazan stomak u količini od 20-30 mililitara. Dok se koncentrovane kapsule aloje koriste jednom dnevno.

 

Konzumiranje aloje ne preporučuje se osobama koje pate od opstrukcije creva, kronove bolesti, ulceroznog kolitisa, hemoroida i insuficijencije bubrega.

 

Sa alojom se ne sme preterivati, jer sadrži određene komponente koje ukoliko se unesu u organizam u prevelikim količinama mogu izazvati dijareju, grčeve i poremećaja u sadržaju kalijuma u organizmu.

 

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...