Probajte

Šušu krofnice sa kremom od bele čokolade i jagoda: Mekane, vazdušaste, preukusne! (RECEPT)

Najuksusniji zalogaji!

Recepti
Autor:
Šušu krofnice sa kremom od bele čokolade i jagoda: Mekane, vazdušaste, preukusne! (RECEPT)
Foto: Profimedia

Sastojci (za hrskavu koricu)

  • 85 g putera
  • 100 g brašna
  • 100 g smeđeg šećera

Za kuvano testo

125 g mleka

125 g vode

110 g putera

5 g šećera

2 g soli

140 g prosejanog brašna

220 g jaja

Za krem od mlečne čokolade

  • 500 g slatkog mleka
  • 120 g šećera
  • 1 kašičica esktrakta vanile
  • 8 žumanaca
  • 30 g brašna
  • 30 g kukuruznog skroba
  • 60 g putera
  • 100 g mlečne čokolade

Za krem „Šantii“

  • 300 g slatke pavlake (dobro ohlađene)
  • 500 g jagoda
  • šećer u prahu za posipanje

Za hrskavu koricu: Stavite u činiju miksera mekani puter, brašno i šećer i pomešajte. Razvucite tanku koru (2-3mm) između dve hartije za pečenje i stavite u frižider na 3-4 sata. Za testo: Sipajte u šerpu srednje veličine mleko, vodu, puter, šećer i so. Ostavite smesu da proključa. Skinite sa vatre. U tečnu smesu odjednom dodajte prosejano brašno i odmah počnite intenzivno mešati žicom dok se smesane spoji. Potrebno vam je oko 30 sekundi. Vratite šerpu na ringlu i mešajući špatulom ostavite testo da se kuva oko minut.

Prebacite testo u činiju miksera, stavite široku mutilicu za testo i ostavite ga da se malo ohladi. Dobro umutite jaja, ali ne penasto. Mešajte na srednjoj brzini oko 30 sekundi, zatim smanjite brzinu do najniže i počnite da dodajete jaja. Sada je potrebno da razumete da li je konsistencija testa dobra. Zaustavite mikser i skinite mutilicu, pokupite testo sa zidova činije i prođite mutilicom kroz njega. Ako ste dobili potrebnu konsistenciju testo će visiti sa mutilice u obliku latinskog V.

Od testa pripremljenog za hrskavu koricu isecite kružiće veličine krofnica (oko 5cm) i stavite u frižider. Zagrejte rernu na 200ºC. Napunite testom poslastičarsku kesu i stavite nastavak 1A. Pokrijte pleh papirom za pečenje. Istisnite testo i pokrijte ih hrskavim kružićima. Pecite oko 15 minuta, smanjite temperaturu na 160ºC bez otvaranja rerne i pecite još 12-15 minuta. Za pripremu krema: Sipajte u šerpu mleko i 60g šećera. Dodajte ekstrakt vanile. Zagrejte smesu, ali ne do ključanja. Pomešajte žumance sa ostalim šećerom. Dodajte brašno uz intenzivno mešanje, a zatim i skrob. Mešajte dobro kako ne se ne stvorile grumuljice. Nalijte trećinu zagrejanog mleka i dobro mešajte. Vratite ovu smesu u šerpu sa mlekom i stavite na ringlu na srednjoj vatri. Dok se kuva, mutilicom dobro mešajte. Čim osetite da smesa postaje gušća, skinite je sa vatre i mešajte još tridesetak sekundi dok ne dobijete gustu i homogenu smesu. Vratite na umerenu vatru i ponovo mešajte dok ne provri, bar jedan minut, kako bi potpuno nestao ukus skroba. Čim krem bude gotov, skinite ga sa vatre i sipajte u veliku činiju ili poslužavnik, pokrijte ga providnom folijom i ostavite da se ohladi.

Čim se krem ohladi na sobnu temperaturu, sipajte ga u činiju miksera, dodajte puter u malim komadima i mešajte na visokoj brzini dok se puter i krem u potpunosti ne spoje. Istopite čokoladu na vodenoj pari, zatim je stavite u krem i mešajte na niskoj brzini. Za krem “Šantiji” umutite ohlađenu pavlaku na visokoj brzini. Isecite poprečno pečene i već ohlađene krofnice. Napunite donji deo krofnice čokoladnim kremom, unutra stavite komadiće jagoda. Odozgo sipajte šlag i stavite isečene jagode. Stavite poklopce i pospite šećerom u prahu.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs