Uživanje za sva čula

Šušu sa malinama: Meko i vazdušasto testo punjeno laganim kremom koje ćete obožavati! (RECEPT)

Lepi na oko i sočni, nestaće začas sa tanjira

Recepti
13:46h Autor:
Šušu sa malinama: Meko i vazdušasto testo punjeno laganim kremom koje ćete obožavati! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sezona malina je počela, i svi se radujemo plodovima crvenog zlata na našim trpezama. Danas vas upoznajemo sa voćnom poslasticom, koja nam dolazi iz Pariza. Reč je o šušu testu u kombinaciji sa laganim kremom i kiselkastom dekoracijom.

Šušu testo je meko i vazdušasto, te je idealan izbor za vrele dane koji predstoje. Kada ga nafilujemo kremom i ukrasimo malinama, dobijamo kolače koji prijaju svim čulima. Lepi na oko i sočni, nestaće začas sa tanjira. Dragi naši, u nastavku sledi recept, koji će vas bar na kratko izmestiti u grad svetlosti. Uživajte!

Potrebno je (za 10 šušua):

Za šušu testo:

30 g neslanog putera, prstohvat soli, 60 g prosejanog brašna, 2 veća jajeta, 1 žumance pomešano sa kašikom hladne vode

Za poslastičarski krem:

2 šolje mleka, pola štapića vanile, 4 žumanca, 105 g kristal šećera, 1/3 šolje prosejanog brašna

Za dekoraciju:

1 umućen šlag, 1 kg malina, prah šećer za posipanje

foto: Shutterstock

Priprema:

Zagrejte rernu na 200℃, a zatim pleh prekrijte papirom za pečenje.

U manjoj šerpi pomešajte pola šolje vode, puter i so, pustite da proključa, pa smanjite temperaturu kako biste dodali brašno. Mešajte sve vreme, najbolje drvenom varjačom, dok se smesa ne zgusne. Sklonite šerpu sa šporeta i ostavite da se ohladi 4 minuta.

Zatim dodajte jaja, jedno po jedno, i mešajte. Kada smesa postane dovoljno gusta, pripremite špric za torte i kolače kojim ćete na pleh istisnuti 10 šušua. Pre pečenja, nežno poravnjajte kolačiće viljuškom koju ste umočili u žumance pomešano sa kašikom tople vode.

Pecite 20 minuta na 200℃, a zatim smanjite temperaturu na 150℃, i pecite još 20 minuta. Zatim isključite rernu, ali pleh ostavite još sat vremena u rerni da se šušu suši. Nakon toga, izvadite pleh i ostavite da se kolačići hlade.

U manjoj šerpi pomešajte mleko i vanilu, i sačekajte da provri. Zatim sklonite sa ringle i mešajte da bi mleko poprimilo aromu.

Pomešajte žumanca i šećer u činiji otpornoj na toplotu. Mešajte 2 minuta, pa dodajte prosejano brašno.

Izvadite štapić vanile iz mleka, a zatim dodajte mleko u smesu od žumanaca i dobro promešajte.

Smesu ponovo sipajte u šerpu, i mešajte dok ne proključa na umerenoj vatri, a kada se zgusne, prelijte je u činiju. Još malo mešajte, ostavite da se ohladi i ubacite u frižider, gde može stajati najduže 4 dana.

Šušu prepolovite kako biste dobili poklopce. U činiji pomešajte voće sa kremom koji ste pripremili, i dobro promešajte. Zatim tu smesu polako sipajte u umućeni šlag, sve pomešajte i sipajte u špric.

Na svaku polovinu šušua, poređajte 8 malina, pa ih nafilujte kremom od vanile, a preko ponovo poređajte maline. Ostavite drugu polovinu šušua, pospite šećerom u prahu i ukrasite po jednom malinom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs