gLIKACIJA

DUBOKE BORE SA 30 GODINA: OVO je razlog ranog starenja i može se sprečiti ako se iz ishrane izbaci samo jedna namirnica!

Pravilna ishrana je sve! Bore mogu da se odlože ako iz ishrane izbacite ovo

Nega
14:00h Autor:
DUBOKE BORE SA 30 GODINA: OVO je razlog ranog starenja i može se sprečiti ako se iz ishrane izbaci samo jedna namirnica!
Foto: Shutterstock

Glikacija je najsloženiji proces u našem telu, koji pokreće prerano starenje tkiva. Japanski naučnici su prvi put otkrili vezu između potrošnje šećera i smanjenja elastičnosti kolagenskih vlakana. Dokazali su da ugljenohidratna hrana izaziva stres u mnogim sistemima, izaziva upale, iscrpljuje vitalnost.

Kolagena vlakna čine do 30% naše telesne težine. Stanje kože, noktiju i kose, lepota lica i tela zavisi od njihove elastičnosti. Kada se glikoliraju, gube elastičnost, bore, ožiljci i strije se pojavljuju brže. Čak i uz visokokvalitetnu svakodnevnu negu nije moguće održati mladost i svežinu.

Šta je glikacija

Kada se šećeri i slatka hrana probave, creva su pod stresom. Višak ugljenih hidrata može izazvati zapaljen proces, fermentaciju i promene mikroflore. Proces uključuje imuni sistem, srce, pluća i druge organe.

Proces glikacije pokreće potrošnju šećera. Kada se probavi, oslobađa se velika količina glukoze. Njegov višak se delimično skladišti u rezervi, a određena količina se taloži na kolagenskim vlaknima. Oni gube elastičnost i fleksibilnost, postaju previše kruti.

Prve promene se javljaju do 30. godine. Tokom procesa glikacije, proizvodi raspadanja se snažno talože i do starosti se stopa povećava 6 puta. Koža na licu i telu postaje naborana i mlitava, svaka ogrebotina ili posekotina pretvara se u neestetski ožiljak. Nedostatak vlage čini ga suvim i pahuljastim. Glukoza ometa stvaranje novog kolagena, zbog čega kreme i serumi protiv starenja ne daju željeni rezultat.

Među negativnim efektima glikacije je i :

  • metabolički poremećaj u dubokim slojevima kože;
  • povećana osetljivost na sunčevo zračenje;
  • pojavljuju se pigmentacione mrlje.

Prevencija glikacije: Saveti o ishrani

Za ljubitelje slatkiša i visokokalorične hrane, proces se odvija ubrzanim tempom. Velika količina glukoze podstiče supstance koje se oslobađaju tokom glikacije.

Stručnjaci preporučuju izbegavanje određene hrane koja izaziva negativne reakcije:

  • brza hrana (pomfrit, pljeskavice, čips);
  • jela koja zahtevaju pohovanje(meso, krila, hrskava peciva);
  • pivo;
  • slatki likeri;
  • kuvano mleko;
  • kuvano kondenzovano mleko.

Preporučuju smanjenje unosa fruktoze, veštačkih zaslađivača, glukoznih sirupa i melase. Glikacija nastaje jedenjem šećera koji se zagreva tokom kuvanja.

Kako usporiti glikaciju:

Sulforafan. Pronađen u brokoliju, aktivira sistem zaštite od glikacije. Ubija bakterije, poboljšava funkcionisanje jetre, mozga, zglobova.

Vitamin B6. Štiti od hipertenzije, moždanog udara i raka.

Taurin. Usporava akumulaciju glukoze na vlaknima, podržava rad srca kod dijabetes melitusa.

Melatonin. Važan hormon održava mladost i vitalnost.

Ne postoje posebne dijete za sprečavanje glikacije, ali jednostavni saveti nutricionista pomoći će smanjenju količine štetnih jedinjenja i glukoze u krvi:

Jedite 3 puta dnevno u redovnim intervalima kako biste izbegli stalne skokove šećera u krvi.

Nekoliko puta mesečno napravite 16-satnu pauzu bez hrane, tokom koje započinje čišćenje proizvoda glikacije.

Vežbajte, vežbajte mišiće lica i sagorevajte kalorije.

Izbacite sa menija hranu sa visokim sadržajem ugljenih hidrata, prženo meso i ribu, smanjite količinu šećera na 5 g.

Jedite obilan doručak kako biste tokom radnog dana smanjili nivo glukoze.

Da biste se zaštitili od glikacije, kuvate zdravo. Telo može dobiti korisne ugljene hidrate iz voća, hleba od celog zrna, žitarica i orašastih plodova. U velikim količinama proizvodi glikacije su opasni po zdravlje, narušavaju elastičnost kolagena i izazivaju rano starenje. Naše telo ih proizvodi kada jedemo šećer ili nezdravu hranu.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs