U vreme pandemije korona virusa, najviše se preporučuje jesti povrće i voće. Bogatstvo minerala i vitamina iz njih čuva imunitet, koji nam je sada potrebniji više nego ikada.
Neko povrće brže truli, dok su neke vrste dugotrajnije ako se pravilno čuvaju. Mi ćemo vam navesti neke od njih koje mogu da vam potraju i duže od dve nedelje.
Kupus
Ako kupus zamotate u plastičnu foliju i čuvate u frižideru ostaće svež više od mesec dana.
Bogat je vitaminom A i C, kalijumom i kalcijumom, te bi trebalo da je što češće imate na svom jelovniku.
Ako je ikako moguće jedite ga sirov. Iskoristite ga za pripremu finih salata ili dodajte testenini, te napravite krpice sa zeljem.
Čuvar zdravlja i imuniteta: 5 razloga zašto treba da navalite na kupus!
Šargarepa
Šargarepa je odličan izvor betakarotena koji štiti telo od delovanja slobodanih radikala. Ako je pravilno čuvate potrajaće vam do nekoliko nedelja.
Važno je ukloniti eventualnu vlažnost sa šargarepe papirnatim ubrusom pre nego što je stavite u frižider.
Dodajte je u omiljene supe, variva, gulaš ili je jedite svežu.
Ovo je jedini način da sa voća i povrća uklonite korona virus: Tvrdi doktor Sem Haj!
Crni luk
Luk je nezaobilazan sastojak koji će poboljšati ukus mnogim jelima. Ima dugi rok trajanja, ali ga treba čuvati na hladnom i tamnom mestu u mrežici. Na taj način će ostati svež i više od mesec dana.
Krompir
Krompir je bogat hranjivim materijama, a ako ga čuvate na hladnom i tamnom mestu može vam potrajati i mesec dana.
Vodite računa samo da ga ne stavite blizu luka, jer plinovi u luku podstiču truljenje krompira. Osim običnog krompira, na raspolaganju vam je i slatki.
Celer
Celer je vrlo hranjiva namirnica koja snižava krvni pritisak, te smanjuje nivo hormona stresa- kortizola u telu. Ako ga čuvate u frižideru. celer će ostati svež
nekoliko nedelja.
Narendani i sveži plod glave celera naročito se slaže s jabukama. Narendajte ove sastojke i pripremite ukusnu salatu.
Cvekla
Cvekla obiluje betaninom– antioksidansima koji jačaju imunitet. Uz to, ovo korenasto povrće odličan je izvor gvožđa.
Sveža cvekla u frižideru ili na nekom drugom hladnom mestu može „preživeti“ 2 do 4 meseca.