Istraživanja su potvrdila da virus Covid-19 može preživeti na tvrdim površinama kao što su plastika i čelik satima, u nekim slučajevima i danima. Sada se ispostavilo da i voće i povrće takođe mogu biti prenosnici virusa.
"Covid-19 se kao i svi drugi virusi koji su uzročnici prehlada i gripe prenosi kada kašljemo i kijamo, odnosno kapljičnim putem. Kad se to dogodi, kapljice padaju na svaku površinu u radijusu od dva metra", kazao je za portal Body+Soul dr. Sem Haj pa dodao da je upravo zbog toga prenos virusa prilično jednostavan.
"Kad obrišete oči, nos ili usta, virus prenosite na prste, a onda dalje na predmete koje dodirujete. To vredi i za voće i povrće u trgovinama koje ljudi slobodno dodiruju", upozorava.
Ipak, to ne znači da morate prestati kupovati sveže namirnice, ali trebate biti oprezniji kod njihove pripreme i konzumacije.
"Moj savet je da pričekate par dana pre nego što se odlučite da ih konzumirate i da ih dobro isperete“, ističe dr Hej.
Preporuke po pitanju pranja voća i povrća su sledeće.
1. Operite ruke 20 sekundi toplom vodom i sapunom.
2. Proverite ima li na komadu voća ili povrća oštećenja i odstranite ih nožem.
3. Isperite namirnicu pre guljenja i budite sigurni da prljavština i baterije nisu došle u kontakt s nožem kojim ćete seći namirnicu.
4. Nežno istrljajte voće ili povrće pod mlazom vode.
5. Uzmite čisti nož i njime ogulite krastavce, jabuke ili krompir.
6. Osušite namirnicu suvom i čistom krpom ili papirnim ubrusom.
7. Kad su u pitanju salata ili kupus, uklonite sve spoljne listove i dobro ih isperite vodom.
Voće i povrće možete ostaviti u frižideru na temperaturi ispod 5 stepeni Celzijusa.