Sastojci:
- voda
- 7 grama suvog kvasca
- 1 kg oštrog brašna, plus dodatno za posuti po hlebu
Jednostavna i dostupna zamena za kvasac: Ovo svi imamo u kući!
Priprema:
- U veću posudu izlijte 650 ml mlake vode, te dodajte kvasac i mešajte nekoliko minuta.
- Sipajte veći deo brašna i pola kašike morske soli, a zatim mešajte viljuškom.
- Čistim rukama napravite kuglu testa, dodajući više brašna koliko vam treba da se ruke ne lepe.
- Prebacite testo na površinu posutu brašnom i nastavite da mesite 5 minuta ili dok ne dobijete svileno i elastično testo.
- Testo oblikujte u grubu kuglu, stavite ga u posudu, pospite brašnom i pokrijte čistom, vlažnom krpom.
- Ostavite da se diže oko sat, sat i po ili dok se udvostruči, a najbolje na toplom mestu.
- Kada se testo udvostruči, udarajte ga i mesite naizmenično da izbacite vazduh.
- Možete ga oblikovati prema potrebi i ostaviti da se diže ponovo, 30 minuta do sat vremena ili dok se još jednom ne udvostruči.
- Zagrejte rernu na 180 Celzijusa, te ga pažljiivo stavite da se peče.
- Pecite oko 35 minuta, ili dok ne poprimi zlatnu boju.
- Kada je gotov, ostavite da se ohladi.