Neke namirnice se brže pokvare ako ih čuvamo u kuhinjskim ormarićima na sobnoj temperaturi, dok se drugima produžava rok trajanja ako ih držimo u frižideru.
Brašno
Iako ga svi držimo u ostavi, brašno bi po pravilu trebalo nakon kupovine staviti u zamrzivač na 48 sati kako bi se ubila sva jajašca, larve i ostali paraziti.
Nakon toga, brašno treba staviti u čistu, suvu i hermetički zatvorenu kutiju na tamno i hladno mesto. Temperatura treba da bude između 10 i 18 Celzijusa. Stavljanjem kutije u frižider, produžićete mu rok trajanja.
Neke vrste ulja
Jestiva ulja treba čuvati na hladnim i mračnim mestima, dakle što dalje od izvora toplote i svetlosti.
Klasična biljna ulja od suncokreta ili maslina možete držati u ostavi, ali osetljivija ulja poput ulja avokada, semenki grožđa, lešnika treba staviti u frižider.
Ista ulja poželjno je staviti u frižider nakon otvaranja jer ćete tako produžiti rok trajanja tih namirnica.
Sušeno voće
Istraživanja su pokazala da sušeno voće poput grožđica, breskvi ili šljiva ima rok trajanja od šest meseci do godinu dana. Kako biste produžili rok trajanja duplo, treba ih čuvati u frižideru.
Tri uobičajene greške, koje mnogi prave pri kuvanju: Na ovaj način povećavate toksičnost vaše hrane!
Lanene semenke
Lanene semenke su pune omega-3 masnim kiselinama, koje se nalaze na jelovniku ljudi koji ne konzumiraju hranu životinjskog porekla.
S obzirom na to da spadaju u namirnice koje se brzo kvare, treba ih držati u frižideru.
Kupovne tortilje
Kupovne tortilje možete držati na sobnoj temperaturi i koristiti ih do datuma naznačenog na pakovanju. Ipak, to vreme možete produžiti ako ih stavite u frižider.