IZBEGNITE IH

Tri uobičajene greške, koje mnogi prave pri kuvanju: Na ovaj način povećavate toksičnost vaše hrane!

Donosimo par saveta kako ih izbeći ili makar ne ponavljati često...

Enterijer
11:11h Autor:
Tri uobičajene greške, koje mnogi prave pri kuvanju: Na ovaj način povećavate toksičnost vaše hrane!
Foto: Shutterstock

1. Zagorela hrana

Sirova i slabo kuvana hrana predstavlja opasnost za zdravlje, ali i zagorela hrana može učiniti isto. Ako hranu pripremate na jako visokim temperaturama možete prepeći namirnicu, a tako se ​stvaraju hemikalije koje mogu uzrokovati nastanak raka, uticati na promenu u DNK, što će povećati rizik od razvoja opasnih bolesti.

Heterociklična aromatska jedinjenja (HCA) i policiklički aromatski ugljovodonici su dve hemikalije formirane kada se meso kuva na visokim temperaturama, a one mogu uzrokovati promenu u DNK lancu što može povećati rizik od razvoja opasnih bolesti.

Ako se ne možete odreći pečene hrane, praktikujte kuvanje na indirektnoj vatri. Na taj će se način vaše meso savršeno skuvati i dobiti fini miris, a izbegli ste kuvanje na direktnoj vatri.

2. Prženje u dubokom ulju

U ovom slučaju nije samo u pitanju pretnja od unosa viška neželjenih kalorija, već hemikalije koje se stvaraju kada se određene namirnice, na​ ​primer krompir, prži na visokoj temperaturi. Akrilamid je hemikalija koja se koristi najviše u industrijskoj proizvodnji, poput proizvodnje papira. Nalazi se i u dimu cigarete, zbog čega su svi pušači i oni oko njih izloženi hemikalijama.

Iako studije do danas nisu potvrdile jaku vezu između ove hemikalije i razvoja raka, bolje je "igrati na sigurno" i smanjiti temperaturu dok kuvamo.

3. Zagrevate pogrešna ulja

Određeni broj stručnjaka za područje kulinarstva tvrdi da maslinovo ulje prestaje biti zdravo za naše srce ako se zagreva na jako visokoj temperaturi, ali poručuju kako ono neće otpustiti štetne toksine tokom zagrevanja. Nutricionistkinja Bridžit Benet kaže kako se maslinovo ulje, tokom zagrevanja "raspada" te velik broj važnih stvari, poput omega – 3 masne kiseline i antioksidansa, propada u procesu.

Ulja poput suncokretovog, sojinog i kukuruznog se takođe "raspadaju" na visokim temperaturama i proizvode potencijalno opasne sastojke poput lipidnog peroksida, koji uništava zdrave ćelije u telu, te akrolein, za koji se smatra da uzrokuju nastanak raka.

No, ne odbacujte odmah ova ulja jer ih možete koristiti za pripremu salata ili namaza. Pronađite ukusan način kako ga uvrstiti u ishranu, ali ga ne morate zagrevati na visokim temperaturama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs