Zagorelo posuđe je veliki problem koji muči današnje domaćice, naročito sada za vreme novogodišnji i božićnih praznika kada se priprema više hrane nego inače.
Bilo da pripemate običan doručak u tiganju ili novogodišnje poslastice, praznični ručak, često tokom pripreme na posudi za pečenje ili prženje ostane skoreli ostaci hrane.
Britanski mirror.co.uk prenosi odličan trik kako da svom posuđu vratite sjaj i rešite se tvrdokornih naslaga.
Jednostavan trik koji sprečava nakupljanje prljavštine u mikrotalasnoj: Nema više skorele masnoće!
- Najpre posudu na kojoj su ostale tvrdokorne masnoće od hrane i napunite je do kraja proključalom vodom.
- Ostavite nekoliko minuta, pa ispraznite. Ali, nemojte je sušiti.
- Zatim sipajte u posudu sodu bikarbonu, pogotovo na delove na kojima su ostali ostaci hrane ili je pleh zagoreo.
- Preko sode bikarbone dodajte sloj soli – najbolji efekat daje krupna morska so.
- Zatim u praznu flašu s raspršivačem sipajte belo ili jabukovo sirće i poprskajte po posudi.
- Kada se pojave mehurići, uzmite vlažni sunđer i žicu i dobro oribajte posudu za pečenje kako biste uklonili skorele mrlje i prljavštinu.
- Videćete kako se stvaraju mehurići, a nakon pet do deset minuta ribanja, isperite posudu za pečenje.