Posebno obratite pažnju na ovo

Analiza kuća i stanova zaraženih otkrila: Ovde se virus razmnožava i najduže zadržava!

Prostorija o kojoj posebno moramo da vodimo računa

Medicina
15:38h Autor:
Analiza kuća i stanova zaraženih otkrila: Ovde se virus razmnožava i najduže zadržava!
Foto: Shutterstock

Nedavno testiranje sprovedeno u kući u kojoj je bio izolovan pacijent zaražen koronavirusom pokazalo je da su WC šolja, lavabo i kvaka toaleta testirani pozitivno na virus, što pojačava mogućnost da bi još jedan način prenošenja virusa mogao biti putem fekalija.

Istraživanje dr. Sena Onga iz Nacionalnog centra za infektivne bolesti u Singapuru istovremeno je pokazalo da na većini zaštitne opreme negovatelja, kao i u hodniku kuće, nije zabeleženo prisustvo virusa.

Kako naučnici pretpostavljaju, najriskantniji za prenos virusa upravo je kupatilo, jer nakon povlačenja vode u toaletu, virus se širi prostorijom i kontaminira okolna područja.

"Kada razmišljamo o načinima prenošenja korona virusa, to nije prva stvar koja bi većini pala na pamet pre ove studije. Očito se mora dodatno posvetiti pažnja dezinfekciji toaleta nakon svake upotrebe, kao i detaljnom pranju ruku posle obavljanja nužde", upozorava dr. Aron Glat, direktor bolnice Maunt Sinaj u Njujorku.

Novi virus se, očigledno, dugo zadržava u fekalnim materijama. Stoga, ako detaljno ne operemo ruke i ne dezinfikujemo kupatilo nakon upotrebe, postoji povećan rizik od zaraze, piše Business Insider.

Dr. Ong testirao je domove tri zaražena pacijenta koji su izolovani u kućnim uslovima. Kod svakog od njih uzeto je 26 uzoraka iz sobe u kojoj su provodili najviše vremena, iz kupatila i hodnika koji vodi do kupatila. Uzorci su uzeti i s lekara koji su ih posećivali u izolaciji.

Obavezno dezinfikujte lanac ili prekidač vodokotlića.

Dokaz koliko je važna dezinfekcija

Prvi pacijent testiran je dva puta – četvrtog i desetog dana bolesti. Testovi su sprovedeni nakon čišćenja navedenih prostorija i pokazali su negativan rezultat. Prostorije drugog pacijenta testirane su dva dana nakon dezinfekcije i takođe su bile negativne na korona virus.

Međutim, kod trećeg pacijenta uzorci su uzeti pre čišćenja i dr. Ong kaže kako je na tri od pet mesta u toaletu pronađen virus, dok kontaminacije nije bilo u uzorcima hodnika niti vazduha. Istom pacijentu testirani su i uzorci stolice, koji su bili pozitivni na korona virus.

"Rizik prenošenja od kontaminirane obuće vrlo je nizak, što pokazuju naši rezultati, ali imamo i očigledan dokaz da je redovna higijena, kako lična, tako i higijena kupatila nakon svake upotrebe veoma važna", izjavio je dr. Ong.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs