Opasna bolest koja udara na srce

Korona virus uzrokuje i ovu opasnu bolest kod dece?! Svetski stručnjaci strahuju!

Italijanski i britanski stručnjaci istražuju moguću vezu između pandemije korona virusa i teške upalne bolesti dece koja dolaze u bolnice s visokom temperaturom i otečenim arterijama

Vaše dete & vi
Autor:
Korona virus uzrokuje i ovu opasnu bolest kod dece?! Svetski stručnjaci strahuju!
Foto: Shutterstock

Bolest Kavasaki, čiji je uzrok nepoznat, pogađa decu ispod pet godina i izaziva visoku temperaturu, osip, otečene limfne čvorove i u teškim slučajevima upalu srčanih arterija, što su kod dece obolele od korona virusa otkrili lekari u Italiji, Velikoj Britaniji, Španiji i Portugalu.

Italijanski i britanski stručnjaci istražuju moguću vezu između pandemije korona virusa i teške upalne bolesti dece koja dolaze u bolnice s visokom temperaturom i otečenim arterijama.

Lekari na severu Italije, jednom od najvećih svetskih žarišta kovida-19, prijavili su neuobičajeno veliki broj dece mlađe od devet godina s teškim oblicima retke bolesti Kavasaki, puno češće u Aziji.

Slično su uočili i lekari u Velikoj Britaniji, pa je ministar zdravlja Met Henkok na konferenciji za novinare u ponedeljak rekao da je “jako zabrinut” i da stručnjaci to pitanje pomno analiziraju.

U bolnicu u Bergamu stiglo je proteklog meseca više od 20 dece s teškim vaskularnim upalama, šest puta više nego u godinu dana, rekao je dečji kardiolog Mateo Kjufreda. Dodao je da je samo nekoliko njih bilo pozitivno na korona virus i da su mu se sa sličnim slučajevima javili kolege iz Madrida i Lisabona. Pozvao je lekare da dokumentuju svaki takav slučaj kako bi se utvrdilo ima li veze između bolesti Kavasaki i kovida-19 i najavio da će svoja saznanja objaviti u naučnom časopisu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs