istraživanje

Naučnici blizu otkrića da psi mogu otkriti obolele od korone: Pronalaze i asimptomatske nosioce?

Studija se bazira na ranija istraživanja sposobnosti pasa da osete malariju i temelji se na pretpostavci da bolest izaziva specifičan miris

Lepi & Zdravi
14:56h Autor:
Naučnici blizu otkrića da psi mogu otkriti obolele od korone: Pronalaze i asimptomatske nosioce?
Foto: Profimedia

Britanska humanitarna organizacija i naučnici su se udružili sa ciljem da otkriju može li se pseći njuh iskoristiti u otkrivanju korona virusa.

Naime, organizacija “Medical Detection Dogs” u saradnji s londonskom školom za javno zdravstvo i tropsku medicinu (LSHTM) i Univerzitetom Durham na severoistoku Engleske želi da utvrdi mogu li psi pomoći u dijagnostici.

Mogu otkriti promene u temperaturi kože?

Organizacija je započela pripreme za obuku pasa koja će početi za šest nedelja kako bi se osigurala “brza neinvazivna dijagnostička metoda”.

Kako je biti potpuno izolovan i u bolnici: Oboleli od korone otkrivaju 7 stvari koje treba da znate!

foto: Profimedia

Organizacija je pre obučavala pse da otkriju bolesti kao što su tumor, Parkinsonova bolest ili bakterijske infekcije, dajući im uzorke od pacijenata. Psi mogu da otkriju male promene u temperaturi kože.

Uvereni smo da psi mogu da otkriju Covid-19. Sada istražujemo kako možemo sigurno da uhvatimo miris virusa na pacijentima i izložimo pse tom mirisu", kaže Kleir Guest i dodaje kako im je cilj da psi otkriju svakog uključujući i one asimptomatske nosioce virusa, te nam pokažu koga treba da testiramo”.

Mogli bi da se rasporede na aerodromima

Autor odeljenja za kontrolu bolesti na LSHTM-u kaže da psi mogu da otkriju malariju uz “visoki stepen tačnosti” te da, s obzirom na to da druge respiratorne bolesti menjaju miris tela, postoje “ veliki izgledi” da bi to moglo biti tako i sa koronom.

Pse bismo mogli rasporediti na aerodrmima na kraju epidemije kako bi otkrili nosioce virusa, te tako pomogli sprečavanju ponovnog izbijanja epidemije", kaže Stiv Lindsej sa Univerziteta Durham.

Nobelovac predvideo epidemiju u Kini, tačan broj zaraženih i mrtvih: Sada otkriva kada će se i kako korona završiti!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs