stručnjaci objasnili

Kada je bezbedno viđati se sa osobom koja je preležala korona virus: 3 ključna uslova!

Pre nego što sagledate mogućnost druženja sa osobom koja je preležala Kovid-19, trebalo bi da razmotrite ove savete

Medicina
Autor:
Foto: Shutterstock

Ukoliko je vama bliska osoba preležala korona virus, sigurno ste se zapitali kada možete biti u njegovoj blizini, a da ste potpuno sigurni i bezbedni da se nećete zaraziti.

Važno je znati da vreme inkubacije traje između tri i 14 dana. U blažim slučajevima bolest traje jedan do dve nedelje, a kod težih i do šest. Simptomi se pojavljuju u prvih 11 i po dana, piše Health.

Prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, druženje sa osobama koje su pobedile Kovid-19, zavisi od simptoma koje su imali.

Oni su različiti od osobe do osobe, ali treba znati da možete biti u njihovoj blizini ako ispunjavaju sledeća tri uslova.

Naučnici otkrili: Neki onkološki pacijenti oboleli od korona virusa mogu biti zarazni mesecima!

foto: Shutterstock
  • prošlo je 10 dana od pojave simptoma
  • osoba nije imala temperaturu (bez uzimanja lekova za smanjenje temperature) najmanje 24 sata
  • simptomi poput kašlja i otežanog disanja su se poboljšali.

Važno je naglasiti da neki pacijenti mogu imati dugotrajne simptome poput otežanog disanja, umora, kašlja ili glavobolje, ali to ne znači da su zarazni.

"Nekim ljudima samo treba više vremena da se vrate u zdravo stanje”, objasnio je dr. VillJiam Šafner, specijalista za zarazne bolesti.

Ako je osoba imala pozitivan test na Kovid-19, ali nije imala simptome, može biti u blizini drugih ljudi 10 dana nakon testiranja.

Health piše da se preporuke Centara za kontrolu i prevenciju bolesti primenjuju na sve vrste kontakata pa čak grljenje i poljupce.

Psihoterapeut otkriva kako pobediti strah od korone: Ovako ćete sprečiti da ne pređe u paniku!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs