SAVET STRUČNJAKA

Bez njih je zdravlje srca narušeno: Ova 2 suplementa su obavezna, naročito nakon 40-te godine!

Ova 2 suplementa su moćnija od bilo kog leka

Medicina
Autor:
Bez njih je zdravlje srca narušeno: Ova 2 suplementa su obavezna, naročito nakon 40-te godine!
Foto: Shutterstock

S obzirom da je sve više osoba koje pate od nekog srčanog oboljenja i da kardiovaskularne bolesti postaju bolesti modernog doba, vrlo je bitno voditi računa o zdravlju srca.

Dovoljan unos vitamina i minerala je obavezan, ali koji su to neophodni našem telu? Stručnjaci kažu da su ova 2 suplementa i te kako važna za očuvanje zdravlja srca. Ukoliko želite jako i zdravo srce bavezno počnite da unosite omega 3 masne kiseline i koenzim Q 10.

Omega 3 masne kiseline

Pridev koji se veže uz omega-3 masne kiseline je "esencijalne". Esencijalne masne kiseline su one koje naše telo ne može samo da proizvede, što znači da mora da ih dobije iz hrane ili dodataka ishrani.

Studija objavljena 2019. godine pokazala je pozitivna dejstva ovih masnih kiselina na rad srca.

Istraživači su otkrili da redovna upotreba omega 3 masnih kiselina dovodi do smanjenja rizika od srčanog udara za 28 posto, dok je smrtnost od infarkta smanjena za čak 50 procenta. Istraživači koji su učestvovali u ovoj studiji naglašavaju i da se ukpan rizik od koronarnih bolesti smanjuje za 17 posto usled redovnog korišćenja ovih masnih kiselina, kao i da doprinose i održavanju normalnog nivoa holesterola.

Koenzim Q 10

Tokom dvogodišnjeg ispitivanja, učesnici su dobijali 100 mg koenzima Q10 tri puta dnevno i rezultati su opisani kao "impresivni".

U lečenoj grupi je bilo 43 odsto manje srčanih oboljenja u poređenju sa placebo grupom. Osim toga, kod onih koji su već imali srčane smetnje, simptomi su značajno ublaženi.

Istraživači navode da ova 2 suplementa igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja srca, zato ih treba uvrstiti u ishranu.

Napomena: Pre upotrebe suplemenata, vitamina ili lekova, konsultujet se sa lekarom.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs