nije svejedno

TEGOBE O KOJIMA MLADI NE BRINU ZNAK SU OZBILJNIH NEVOLJA U SREDNJIM GODINAMA: Posle 50. OVO iznenada može da vas snađe

Ako se držite ovih saveta, smanjićete verovatnoću da vas iznenade ne samo infarkt ili šlog, već ii druga bolna, isto tako životno ugrožavajuća stanja.

Saveti stručnjaka
Autor:
TEGOBE O KOJIMA MLADI NE BRINU ZNAK SU OZBILJNIH NEVOLJA U SREDNJIM GODINAMA: Posle 50. OVO iznenada može da vas snađe
Sa kojim zdravstvenim problemima se suočavaju ljudi posle 50-e, Foto: Shutterstock

Mnogi su svesni da se šanse da u nekom trenutku dobiju srčanu bolest dupliraju posle 50 – e, a češće nastaje i moždani udar. Da biste izbegli infarkt ili šlog držite krvni pritisak pod kontrolom, jedite namirnice sa niskim sadržajem holesterola, upravljajte stresom, vežbajte i prestanete da pušite.

Ako se držite ovih saveta, smanjićete verovatnoću da vas iznenade i ova bolna, nekad životno ugrožavajuća stanja:

ANEURIZMA

Zid arterije posle 50 – e brže slabi i izboči se napolje. Ako popusti, to može dovesti do ozbiljnog unutrašnjeg krvarenja ili šloga. Simptomi uključuju bol, mučninu, vrtoglavicu, lepljivu kožu i ubrzan rad srca.

PLUĆNA EMBOLIJA

Šanse da se krvni ugrušak zaglavi u krvnom sudu u jednom od plućnih krila povećavaju se posle 50 –e i mogu biti ozbiljne: hitnopotražite medicinsku pomoć ako imate bol u grudima, iznenadni kratak dah i vrtoglavicu. Simptomi su i kašalj koji može izazvati krv, bolovi u nogama i lepljiva ili plavkasta koža. Ugrušak se često stvara u nozi, tako da rani znak može biti otok ili bol u jednom od listova.

tumor, snimak pluća, pluća
foto: Shutterstock

Rizik se povećava ako imate srčano oboljenje, nedavno ste operisani, ili ste bili u skučenom položaju (avion, automobil) tokom dužeg vremenskog perioda.

KAMEN U ŽUČI

To su stvrdnuti komadi žuči, tečnosti koja pomaže telu da se oslobodi otpada. Mogu da se zaglave na izlazu iz žučne kese (veličine su od zrna peska do loptice za golf) i izazivaju jak bol u gornjem delu stomaka ili iza pupka. Veća je verovatnoća da ćete ih dobiti ako ne vežbate, gojazni ste, imate dijabetes ili Kronovu bolest.

AKUTNI PANKREATITIS

Izaziva jak bol u stomaku, mučninu, povraćanje i groznicu i može biti opasan po život i u tom slučaju odmah potražite medicinsku pomoć. Takođe, može biti uzrokovan obilnim alkoholom, visokim nivoom kalcijuma ili triglicerida.

Žučna kesa, Žuč, Kamen u žuči
foto: Shutterstock

Ponekad akutni pankreatitis može izazvati kamen u žuči

PRELOMI

Kosti postaju krhke kako starite i veća je verovatnoća da će se slomiti. Osteoporoza je posebno česta kod starijih žena. Kalcijum i vitamin D mogu ovo usporiti ili sprečiti pogoršanje, određeni lekovi će pomoći da zadržite gustinu kostiju.

VRTOGLAVICA

Događa se ako se sitni kristali u vašem unutrašnjem uhu, koji pomažu da kontrolišete ravnotežu, pomeraju i veća je verovatnoća da ćete je dobiti kako starite.

umor
foto: Shutterstock

Lekar može da je tretira nizom pokreta glave koji vraćaju te čestice na svoje mesto.

ODVAJANJE MRENE

Sloj osetljiv na svetlost, koji mozgu govori šta vidite, posle 50-e iznenada može da se udalji od spoljašnjeg zida oka i ostane bez kiseonika; javljaju se lebdeće mrlje ili bljeskovi svetlosti, češće kod veoma kratkovidih, osoba koje su imali operaciju katarakte, dijagnostikovane očne bolesti. Odmah se obratite lekaru jer možete trajno izgubiti vid.

KAMEN U BUBREGU

Tvrde naslage u bubrezima, obično od kalcijuma, dok ste mlađi često bez problema izlaze iz tela, ali ako ste u godinama veće mogu da budu izuzetno bolne i izazovu krvarenje ili infekcije i blokiraju protok urina.

Bol u leđima, Leđa, Bol, kičma
foto: Profimedia / Piotr Marcinski / Panthermedia /

Zato svakodnevno pijte puno tečnosti. Voda je najbolja preventiva!

UPALA PLUĆA

Osobe starije od 50 godina kod kojih slabi imuni sistem u većem su riziku od upale pluća uzrokovane bakterijama (pneumokokna), a ne one koju izazivaju virusi. Može biti opasna po život. Srećom, postoji vakcina za to i preporučuje se svima starijima od 65.

SPINALNA STENOZA

Može da vas iznenadi kada se kanal u kičmi koji drži moždinu i druge nerve odjednom suzi, obično zbog artritisa.

Bol, Leđa, Kosti, Kičma
foto: Profimedia

Nervi mogu biti stegnuti ili stisnuti, uzrokujući bol, utrnulost ili grčeve u donjem delu leđa ili vratu. Leči se lekovima ili fizikalnom terapijom, nekad i operacijom.

GIHT

Manifestuje se kao iznenadni bol i otok u jednom od vaših zglobova, često u nožnom prstu.

To je oblik artritisa uzrokovan nakupljanjem mokraćne kiseline u telu. Ako uzimate lekove za visok krvni pritisak, jedete crveno meso i školjke ili pijete alkohol, izloženi ste većem riziku. Zaslađivač fruktoza ga takođe povećava, kao i gojaznost.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs