SAVET STRUČNJAKA

Kardiolozi izričiti: Ako želite da vam srce bude zdravo, ove namirnice odmah izbacite iz ishrane!

Ako želite da sačuvate svoje srce, ovu hranu preskočite

Saveti stručnjaka
13:59h Autor:
Kardiolozi izričiti: Ako želite da vam srce bude zdravo, ove namirnice odmah izbacite iz ishrane!
Foto: Shutterstock

U celom svetu raste broj srčanih udara i uopšte bolesti srca i kardiovaskularnog sistema. Određene namirnice mogu znčajno da naruše zdravlje organizma i potrebno ih je zaobilaziti u širokom luku ili barem svesti njihovu upotrebu na minimun.

Pitali smo kardiologe koju hrani nikako ne preporučuju i ni sami ne konzumiraju. Evo šta su rekli:

1. Šećer

Ne samo šećer kao takav, već šećer u svim oblicima. Slatkiši, slatka peciva, sve to je potrebno izbaciti iz upotebe.

Kada jedemo ovakvu hranu, šećer u krvi brzo raste, a ugljeni hidrati koje unosimo se pretvaraju u masti. Kao rezultat onda imamo gojaznost, dijabetes, metabolički sindrom, a sve to usporava rad srca.

Najbolje bi bilo da hleb od belog brašna zamenite onim od mekinjama, heljde ili drugih žitarica. Testenine koristite od celog zrna, a najbolji bi bilo da izvor šećera potražite u voću.

2. So

Vrlo je teško potpuno izbaciti so iz ishrane, zato je najbolje ograničiti unos na 6 grama dnevno. So je izuzetno štetna za ceo organizam, ne samo za srce. Mnoge bolesti uzrokovane su upravo prekomernim unosom soli.

3. Alkohol

Kardiolozi su ovde izričiti, više od 3 puta nedeljno ne sme se koristiti alkohol. Najbolje bi bilo da to bude čaša do 2 crnog vina. U razumnim količinama, alkohol ne može da naruši zdravlje srca.

4. Trans masti

To su svi proizvodi koji sadrže margarin, industrijski saltkiši, brza hrana, suhomesnati proizvodi. Umesto pržene hrane, birajte onu koja je pečena, kuvana ili barena.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs