PRIRODNI LEK KOJI NEMA ZAMENU

Moćan i nezamenjiv za vaše srce: Naučno potvrđeno - ovaj enzim je nezamenjivi čuvar vašeg srca i krvnih sudova!

Njegovo preventivo delovanje na kardiovaskularni sistem je od nemerljivog značaja.

Fitnes & Nutricija
Autor:
Moćan i nezamenjiv za vaše srce: Naučno potvrđeno - ovaj enzim je nezamenjivi čuvar vašeg srca i krvnih sudova!
Foto: Shutterstock

Za šta se upotrebljava koenzim Q10 ?

Koenzim Q10 se još naziva ubikinon i prirodno se javlja u organizmu. Ljudski organizam ima sposobnost sinteze koenzima Q10, ali se ona smanjuje posle 30. godine. Kao posledica smanjene produkcije ovog koenzima dolazi do smanjenja energetskih procesa u organizmu, što se najpre primeti na srčanom radu.

Upotreba:

  • bolesti srca (oslabljeno srce, aritmije, angina pektoris, infarkt),
  • u terapiji statinima (lekovi za smanjenje holesterola, jer oni dovode do deficita CoQ10),
  • hipertenzija – povećan krvni pritisak,
  • protiv starenja svih ćelija i tkiva u organizmu.

Kako deluje koenzim Q10?

Utiče na energetske metaboličke procese, na sagorevanje masti, na fleksibilnost ćelijske membrane. Čuven je po svojoj upotrebi kao antioksidans, tj. usporava procese koji dovode do oštećenja i starenja ćelija i tkiva. Sa godinama se proizvodnja koenzima Q10 smanjuje čak do 80%. Ima sinergističko (pojačavajuće) dejstvo sa glutationom i selenom, koji su takođe moćni antioksidansi. Doprinosi i regeneraciji vitamina E, jednog od najrasprostranjenijih antioksidanasa.

Srce je mišić koji stalno pumpa, a pacijenti sa oboljenjem srčanog mišića imaju izrazit deficit ovog vitamina. Zbog toga je nakon što je razvijena njegova masovna proizvodnja, od strane japanskih naučnika, koenzim Q10 prepisivan kao lek kod srčanih oboljenja u Japanu. Na tržištu je prisutan od 1974. godine, a iz razloga što je to prirodni sastojak organizma nije dovodio do neželjenih dejstava, pa važi za siguran lek, bez pratećih neželjenih posledica. Brojna klinička istraživanja i naučni radovi su potvrdili njegovu efikasnost.

Kada je utvrđeno da statini (lekovi koji deluju na smanjenje stvaranja holesterola u organizmu) dovode do deficita koenzima Q10 u srčanom mišiću, počela je njegova rutinska primena uz terapiju statinima.

Iz svih navedenih razloga razloga važno je konzumirati namirnice bogate ovim antioksidansom, pa evo koje su ga prepune:

Iznutrice – jetra, bubrezi, želuci

Kupusnjače – brokuli, kelj, karfiol, kupus

Luk – sve vrste luka obiluju ovim antioksidansom

Mahunarke – uz obilje sastojaka, Q10 je prilično zastupljen

Masna riba – losos, tuna, jesetra, sardina i skuša obiluju ovim koenzimom i zdravim masnoćama

Zeleno povrće – spanać, zelena salata

Koristan je u terapiji postinfarktnog stanja, jer obezbeđuje bolje snabdevanje energijom preostalog zdravog dela srčanog mišića.

Šta kažu naučna istraživanja?

Neka klinička i potvrđena dejstva koenzima Q10 na srčani mišić su:

– smanjenje rizika za nastanak ateroskleroze, suženja krvnih sudova, – pozitivan uticaj na poremećaje srčanog ritma – aritmije, – jačanje oslabljenog srčanog mišića, povećanje snage srčane kontrakcije, – smanjenje rizika od razvoja i posledica angine pektoris i infarkta, – smanjenje rizika kod operacija na srcu (bajpas, srčani zalisci)

Smanjena koncentracija koenzima Q10 dovodi do slabljenja imunog sistema, malaksalosti, slabosti, akumulacije masnih naslaga.

Kako se uzima koenzim Q10?

Koriste se doze od 30mg dnevno, ali u slučaju velike iscrpljenosti srčanog mišića primenjuju se i doze od 100mg dnevno. Pošto je koenzim Q10 prirodni sastojak ljudskog organizma vrlo je bezbedan za upotrebu.

U slučaju da u organizmu postoji značajan nedostatak koenzima Q10, odmah po početku uzimanja ispoljavaju se vidljivi pozitivni pomaci, jer se i malo povećanje efikasnosti srčanog mišića lako primeti. Dok u slučaju postojanja manjeg deficita koenzima Q10, vidljivi efekti se ispoljavaju za 3 do 4 meseca.

(Stil.kurir.rs/Prirodnolečenje)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs