Otprilike svake 43 sekunde neko doživi srčani udar. Do njega dolazi kada je protok krvi, koja dovodi kiseonik u srčani mišic,́ ozbiljno smanjen ili potpuno prekinut.
Arterije koje opskrbljuju srce krvlju mogu se polako suziti zbog nakupljenih masnoća i zato je ishrana od presudne važnosti. Voće je dobro za celokupan imunitet jer je bogato vitaminima i biljnim vlaknima.
Međutim, neke vrste voća prolaze kroz procese koji im oduzimaju bitne prednosti. Važno je napomeniti da je suvo voće izuzetno hranjivo, piše Lepa i srećna.rs.
Jedan komad sušenog voća sadrži približno istu količinu hranljivih sastojaka kao i sveže voće, ali zgusnuto u mnogo manjem obliku. Istraživanja pokazuju da konzumiranje suvog grožđa može da snizi krvni pritisak, poboljša kontrolu šećera u krvi, smanji holesterol i pruži osećaj sitosti.
Britanski lekari upozoravaju da suvo voće treba jesti uz glavni obrok, a ne kao užinu. Međutim, ono takođe sadrži puno šećera i kalorija, a može da izazove probleme kada se unosi preterana količina.
Kako bi neko suvo voće bilo još slađe i privlačnije, pre sušenja često se maže šećerom ili sirupom. Suvo voće sa dodatkom šećera naziva se i kandirano voće, a mogu se šećeriti sve vrste voća.
Recimo, često smo u zabludi da su jabuke zdrave i kada ih ušećerimo, iako je dokazano da dodani šećer štetno deluje po zdravlje, povećava rizik od gojaznosti, srčanih oboljenja, pa čak i karcinoma.