PREMA KARDIOLOZIMA OVO VOĆE JE NAJGORE ZA SRCE: Bogato je vitaminima i vlaknima, ali u jednom slučaju ga izbegavajte

Pojedine namirnice mogu biti loše za vaše srce, a u nastavku teksta saznajte koje su to.

Medicina
Autor:
PREMA KARDIOLOZIMA OVO VOĆE JE NAJGORE ZA SRCE: Bogato je vitaminima i vlaknima, ali u jednom slučaju ga izbegavajte
Koje namirnice su najgore za srce?, Foto: Shutterstock

Otprilike svake 43 sekunde neko doživi srčani udar. Do njega dolazi kada je protok krvi, koja dovodi kiseonik u srčani mišic,́ ozbiljno smanjen ili potpuno prekinut.

Arterije koje opskrbljuju srce krvlju mogu se polako suziti zbog nakupljenih masnoća i zato je ishrana od presudne važnosti. Voće je dobro za celokupan imunitet jer je bogato vitaminima i biljnim vlaknima.

Voće je izuzetno važno za pravilan rad srca
Voće je izuzetno važno za pravilan rad srca foto: Profimedia

Međutim, neke vrste voća prolaze kroz procese koji im oduzimaju bitne prednosti. Važno je napomeniti da je suvo voće izuzetno hranjivo, piše Lepa i srećna.rs.

Jedan komad sušenog voća sadrži približno istu količinu hranljivih sastojaka kao i sveže voće, ali zgusnuto u mnogo manjem obliku. Istraživanja pokazuju da konzumiranje suvog grožđa može da snizi krvni pritisak, poboljša kontrolu šećera u krvi, smanji holesterol i pruži osećaj sitosti.

Previše šećera može dovesti do povišenog pritiska
Previše šećera može dovesti do povišenog pritiska foto: Shutterstock

Britanski lekari upozoravaju da suvo voće treba jesti uz glavni obrok, a ne kao užinu. Međutim, ono takođe sadrži puno šećera i kalorija, a može da izazove probleme kada se unosi preterana količina.

Kako bi neko suvo voće bilo još slađe i privlačnije, pre sušenja često se maže šećerom ili sirupom. Suvo voće sa dodatkom šećera naziva se i kandirano voće, a mogu se šećeriti sve vrste voća.

Recimo, često smo u zabludi da su jabuke zdrave i kada ih ušećerimo, iako je dokazano da dodani šećer štetno deluje po zdravlje, povećava rizik od gojaznosti, srčanih oboljenja, pa čak i karcinoma.

Najbolje je jesti sveže jabuke
Najbolje je jesti sveže jabuke foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs