OVA HRANA IMA JAK UTICAJ NA POJAVU TROMBA: Doktorka alarmira da svi pravimo iste greške koje uzrokuju FATALNIE POSLEDICE

Na pojavu tromba naša ishrana ima veliki uticaj, a mnogi od nas zanemaruju upozorenja stručnjaka, te povećava rizik od pojave ove nepredvidive bolesti koja se neretko završi smrtnim ishodom.

Lepi & Zdravi
12:59h Autor:
OVA HRANA IMA JAK UTICAJ NA POJAVU TROMBA: Doktorka alarmira da svi pravimo iste greške koje uzrokuju FATALNIE POSLEDICE
Kako hrana utiče na pojavu tromba?, Foto: Printscreen Youtube / RTS Ordinacija - Zvanični kanal

Pojava tromba u organizmu pogađa sve veći broj ljudi i cifra samo raste iz godine u godinu, a posledice mogu biti fatalne. Stručnjaci naglašavaju da veliki uticaj na trombozu ima zapravo ishrana, koja može da nam bude i veliki saveznik u borbi protiv ove nepredvidve bolesti, ali i neprijatelj koji samo pogoršava stvari.

Naime, izbor namirnica koje unosite u telo utiče na ceo naš organizam, pa i načinjenicu da li će krv biti masna, ili će se u njoj pojaviti tromb.

Formiranje krvnih ugrušaka je normalna pojava u telu čoveka, zapravo ovaj proces ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja. Zahvaljujući njima sprečen je gubitak velike količine krvi nakon povrede ili hirurškog zahvata. Takođe, oni zaustavljaju prodor bakterija kroz ranu, na taj način omogućavaju njeno brže zarastanje.

tromb, Krvni ugrušak, tromboza
foto: Shutterstock

Međutim, krvni ugrušci u pojedinim situacijama nastaju i kada za njima nema potrebe, tj. kada ne postoji ikakva povreda, što može da se pretvori u ozbiljnu opasnost – tromb.

- Trombociti igraju jako veliku ulogu u samoj hemostazi, to je mehanizam koji nas štiti od krvarenja, tj. da ne iskrvarimo kada dođe do povrede krvnog suda. Isto tako, njihova preterana aktiviranost dovodi do sklonosti nastanka tromba. I može biti uzročnik nastanka ateroskleroze, koja je najznačajniji prediktor kardiovaskularnih bolesti - kaže doktorka Nevena Kardum.

Tromb, Krvni ugrušak
foto: Profimedia

Istakla je da ishrana bogata voćem i povrćem smanjuje aktivaciju trombocita.

- To su namirnice poput bobičastog voća, zelenoj čaja, crne čokolade, nar, limun, citrusno voće, crni i beli luk, zeleno povrće, sok od paradajza, đumbir - sve one mogu da smanje rizik od nastanka tromba i kardiovaskularnih bolesti - objašnjava.

Na nastanak troba utiče velika količina zasićenih masti i prostih šećera.

- Svaki obrok koji ima mnogo zasićenih masti ili prostih šećera, podiže upravi nivo šećera u krvi i nivo lipida, odnosno, triglicerida i holesterola. Isto tako dovodi i do aktivacije trombocita. Oni se posle tog jakog obroka lepe jedni za druge. Kao da puste bodlje u krvnom sudu i zalepe se za njega i postaje sve veći. Ukoliko se već uzimaju slatkiši, onda neka to bude crna čokolada, sa što većim procentom kakaa, čaša crnog vina, sok od bobičastog soka.

Veoma važnu ulogu ima i zeleno povrće u sprečavanju pojave tromba.

- Zeleno povrće sadrži polifenole, ali i vitamin C, za koji je isto dokazano da može da smanji sklonost ka trombovima - rekla je doktorka.

Koji su rani simptomi?

Ranim prepoznavanjem simptoma mogu se izbeći teške posledice. Ipak, u sprečavanju nastanka tromba najbolje sredstvo je promena načina života, ona podrazumeva redovnu fizičku aktivnost, naročito za vozače ili zaposlene koji najveći deo radnog vremena provode sedeći. Pravilna ishrana i unos dovoljne količine vode su obavezne kako bi se očuvala zdrava telesna težina. Redovni kontrolni pregledi su još jedna preventivna mera.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs