prevencija je najvažnija

LEPA BRENA SE VEĆ 17 GODINA BORI SA OVOM BOLEŠĆU, A SUMNJA DA SE VRATILA: Nepredvidiva je i opasna, evo koji su simptomi

Lepa Brena naporno radi i puno nastupa, te njeno zdravlje trpi.

Lepi & Zdravi
16:58h Autor:
LEPA BRENA SE VEĆ 17 GODINA BORI SA OVOM BOLEŠĆU, A SUMNJA DA SE VRATILA: Nepredvidiva je i opasna, evo koji su simptomi
Lepa Brena se 17 godina bori sa trombovima, Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Lepa Brena se već 17 godina bori sa trombozom, koju je vrlo uspešno držala pod kontrolom. Ovog leta održala je veliki broj koncerata, a nedavno je promovisala i svoj brend čarapa. Međutim, sada jedna od najvećih muzičkih zvezda na Balkanu sumnja da joj se bolest vratila.

Brena je poznata i kao neko ko veoma vodi računa o zdralju i ishrani, te u 61. godini ima savršeno vitku liniju i vrlo mladoliko izgleda. Uprkos tome, proteklih godina se suočavala sa ozbiljnim zdravstvenim problemima.

- Boba se mnogo uznemirio kad mu je Brena rekla da sumnja da se tromboza vratila. Odmah je pozvao doktora koji ju je operisao i zakazao novi pregled. Breni je rekao da ne sme da čeka ni dana i da što pre mora na kontrolu jer ne bi podneo da je izgubi - priča izvor blizak porodici, a prenosi "Paparazzo".

Svi su svesni da je tromboza vrlo podmukla bolest, zato je neophodno biti opreazn.

- Svestan je on da je tromboza ozbiljna bolest i da je do sada uspevala da je drži pod kontrolom, ali je to podmukla bolest. U sekundi može da se napravi novi tromb i da izazove haos. I sin Viktor se mnogo uplašio za nju - zaključuje izvor.

1 / 6 Foto: ATA Images / Antonio Ahel

Šta je tromboza, a šta tromb?

Zgrušavanje krvi u šupljini krvnih sudova koje za posledicu ima začepljenost krvnih sudova, naziva se trombozom. Formacija, odnosno krvni ugrušak koji se stvara procesom tromboze je tromb. Trombovi se mogu javiti i u arterijama i u venama. Najčešći su u dubokim venama.

Koji su simptomi?

Posebnih znakova za raspoznavanje nema, ali ima simptoma karakterističnih za određeno mesto na kojem postoji krvni ugrušak.

tromb, Krvni ugrušak, tromboza
foto: Shutterstock

Krvni ugrušak u srcu - praćen je bolom u grudima, ubrzanim disanjem, malaksalošću, mučninom.

Ugrušak u mozgu - izaziva slabost u rukama i nogama, probleme sa vidom, otežani govor, glavobolje, nesvesticu.

Krvni ugrušak u plućima - prati ga oštar bol u grudima, nedostatak vazduha, ubrzan puls, znojenje.

Tromb u rukama ili nogama - javlja se iznenadni ili postepeni bol, otok, osetljivost.

Tromb u stomaku - izaziva intenzivni bol, povraćanje, dijareju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs