Ovo su fizički simptomi koji se javljaju nekoliko dana i sati pred smrt: Čini se kao normalna pojava, a zapravo je loše

Lekari su iz svoje prakse izneli 5 simptoma koji se javljaju kod osoba koje su ubrzo preminule.

Lepi & Zdravi
18:38h Autor:
Ovo su fizički simptomi koji se javljaju nekoliko dana i sati pred smrt: Čini se kao normalna pojava, a zapravo je loše
Foto: Shutterstock

Lekari kažu da osobe koje umiru daju jasne znakove da se kraj približava, a telo tada prolazi kroz promene tokom poslednjih dana života.

Smatra se da ovi simptomi u završnoj fazi života mogu trajati satima ili čak danima kada je osoba u terminalnoj fazi, piše "Ladbajbl". Neke od ključnih promena koje se dešavaju kada telo počinje da otkazuje su nepravilan ritam disanja i halucinacije.

umiranje, smrt
foto: Shutterstock

Pospanost

Stručnjaci tvrde da osobe koje prolaze kroz poslednje dane života obično pokazuju niži nivo energije nego inače. Često će provoditi više vremena spavajući i češće će padati u nesvest, pa se vraćati u svest. Nadalje, pospana osoba može izgubiti interes za aktivnosti u kojima je pre ranije uživala. Takođe će im možda biti potrebna pomoć pri odlasku u toalet i za kupanje.

Nedostatak želje za jelom i pićem

Verovatno će u poslednjim danima života probavni sistem i bubrezi početi da otkazuju, što će otežati unos hrane i pića. Štaviše, neke osobe mogu biti previše pospane ili slabe da bi gutale, pa je uobičajeno da jedenje i pijenje postanu sporedna stvar.

Žena, Misterija, Smrt
foto: Shutterstock

Lekari savetuju da ne paničite ako vaša voljena osoba odbija da jede ili pije, te da se možete konsultovati sa stručnjacima o alternativama. Takođe se navodi da, ako pacijent ne može piti vodu, treba navlažiti njihove usne.

Promene u ritmu disanja

Osobe koje ulaze u poslednje sate svog života mogu primetiti značajnu promenu uobičajenog ritma disanja. Javlja se disanje u kojem se smenjuju periodi plitkog disanja s periodima dubljeg, bržeg disanja.

Prema stručnjacima, ova vrsta dubokog, brzog disanja može biti praćena kratkom pauzom pre nego što disanje ponovo počne. Disanje takođe može postati bučnije ili zvučati kao hroptanje zbog nagomilavanja sluzi.

Bolest, žena, Bolnica, Bolesna žena, Smrt, umiranje
foto: Shutterstock

Zbunjenost i halucinacije

Razni lekovi na kraju života mogu izazvati hemijsku neravnotežu u mozgu, što ponekad dovodi do zbunjenosti ili halucinacija. Ovi neobični trenuci mogu biti uznemirujući za porodicu ili negovatelje.

Obučeni medicinski timovi mogu isključiti ili lečiti bilo kakve osnovne uzroke, poput bola, problema sa disanjem ili infekcije, ili smiriti osobu koja umire. Međutim, ako se ne može identifikovati osnovni uzrok, postoje lekovi koji mogu ublažiti uznemirenost.

Hladne ruke i stopala

Smanjena cirkulacija može dovesti do toga da stopala i ruke osobe postanu hladne, što je normalan deo procesa umiranja. Osobe svetlije puti mogu imati blago plavu nijansu. Povremeno, ruke ili drugi delovi tela osobe mogu malo oteći.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs