Savet stručnjaka

KARLEUŠA JE IMALA MNOGO SREĆE SA TROMBOM: Doktor upozorava da ne ignorišete ove simptome, jer brzo dolazi do SMRTI!

Pre dva meseca se suočila sa ozbiljnim zdravstvenim problemom, a nakon 20 dana provedenih u bolnici, pevačica se uspešno oporavlja!

Saveti stručnjaka
21:45h Autor:
KARLEUŠA JE IMALA MNOGO SREĆE SA TROMBOM: Doktor upozorava da ne ignorišete ove simptome, jer brzo dolazi do SMRTI!
Foto: Prinscreen Youtube / Grand Magazin Tv Grand

Naime, Olja Karleuša završila je na odeljenju pulmologije zbog embolije pluća. Gostujući u emisji "Plus Srbije" otkrila je kako se sada oseća i šta se sve izdešavalo.

- Ide na bolje. Imala sam tu nesreću da nisam znala da imam tromb u nozi koji se otkačio i izazvao emboliju oluća. Bila sam nekih 20 dana vezana za krevet u bolnici, ali sve je to iza mene. Ljudi, čitajte znake koje vam telo šalje - ispričala je Karleuša.

Karleuša se suočila sa jakim bolom u nozu, ali nije delovalo kao da je nešto opasno.

- Ja sam imala bol u listu, mislila sam da sam istegla neki ligament ili tetivu. Taj bol je bio vrlo produktivan i jak. Dopler je pokazao da nemam tromb, ali posle nekoliko dana se ispostavilo da tromb postoji i da su se dva tromba otkačila i otišla gde ne treba. Narod to zove infarkt pluća, a to je zapravo embolija. Nije uopšte bezazlena stvar - rekla je pevačica.

ŠTA JE EMBOLIJA PLUĆA I KAKO NASTAJE?

Embolija pluća (EP) nastaje kada se tromb fragmentiše i odvojeni delovi (tromboembolusi), nošeni strujom krvi, dospeju u pluća. To je zapravo "plućni infarkt". Izvori embolusa u ovom slučaju su trombi koji se formiraju negde u venama tela (u stomaku, nogama i sl.) i od kojih se otkida deo i izaziva plućnu emboliju.

SIMPTOMI

Embolija pluća oponaša mnoge bolesti grudi, medijastinuma i epigastrijuma. Klinička slika razvije se iznenada za nekoliko minuta, a pri plućnom infarktu za nekoliko sati. Traje obično nekoliko dana, ali s vremenom se pogoršava.

Bolesnik ispoljava naglu bol u prsima, ima naglo gušenje, gubi dah, pobledi, srce počinje jako da "lupa" , može da izgubi svest i dosta je čest smrtni ishod. Tromboza dubokih vena nogu često nastaje u toku ili posle hirurških zahvata, kada bolesnik duže leži i kada se cirkulacija krvi usporava.

DIJAGNOTA

Rendgenografija grudnog koša se često radi, ali je retko kada dijagnostična za EP. Westermarkov znak, rasvetljenje oligemične zone plućnog parenhima nije čest nalaz na rendgenogramima. Plućni infarkt, često praćen pleuralnim izlivom, nastaje kod oko jedne trećine pacijenata sa pretrpljenom EP. Infarkcija obično nastaje kod pacijenata sa preegzistujućom bolešću srca ili pluća, koja kompromituje puteve oksigenacije (bronhijalna arterijska cirkulacija, plućna arterijska cirkulacija, i disajni putevi).

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs