SAVET STRUČNJAKA

SIMPTOMI BOLESTI KOJA JE DIJAGNOSTIKOVANA DŽASTINU BIBERU: Ovo prouzrokuje paralizu lica i nimalo nije BEZAZLENO!

Desna strana lica mu je potpuno paralizovana! Zbog ozbiljnih zdravstvenih problema otkazao je sve nastupe.

Medicina
21:33h Autor:
SIMPTOMI BOLESTI KOJA JE DIJAGNOSTIKOVANA DŽASTINU BIBERU: Ovo prouzrokuje paralizu lica i nimalo nije BEZAZLENO!
Foto: Profimedia

Naime, svetskoj muzičkoj zvezdi Džastinu Biberu ustanovljen je Remzi-Hantov sindrom (Ramsay Hunt syndrome). Kako istilče, virus mu je zahvatio nerv u uhu, što je, zapravo, i izazvalo paralizu.

Remzi-Hantov sindrom, takođe poznat i kao očni zoster, je virusna infekcija genikulatnog gangliona, facijalnog živca, koja se javlja kada infekcija herpes zosterom zahvati facijalni živac.

Ovaj sindrom je obično povezan sa crvenim osipom i plikovima na području uha ili ušne školjke, a ponekad i na nepcu ili jeziku. Uzrokovan je reaktiviranjem herpes zoster virusa, koji je prethodno kod pacijenta uzrokovao male boginje.

Osim bolnog osipa herpes zostera, ovaj sindrom može da dovede do facijalne paralize i gubitka sluha u uhu koje je pogođeno infekcijom. Dakle, virus inficira facijalni živac koji inerviše i kontroliše mišiće lica.

U pojedinim slučajevima, herpes zoster može da dovede do ranih simptoma koji se pojavljuju nekoliko dana pre ispoljavanja bolnog osipa, kao šti su:

  • glavobolja
  • osećaj svraba
  • groznica

Takođe, jedan od glavnih simptoma je gubitak sluha na jedno uho. Zatim i pojava bolnih plikova, osip unutar kanala uha, na bubnoj opni, jeziku i/ili na nepcima. To se dešava na istoj strani na kojoj i mišićna slabost lica, ukoliko je infekcija uključila lice. Pacijent ima vrtoglavice, slabost lica sa teškoćama zatvaranja jednog oka i opuštanje lica na jednu stranu.

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, kliničkog pregleda, rendgenskog snimka, otološkog pregleda, seroloških testova (ELISA i izolacijoj virusa u kulturi tkiva).

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs