SAVET STRUČNJAKA

DOKTOR UPOZORAVA NA SIMPTOME BOLESTI OD KOJE JE UMRO VIDOJE RISTOVIĆ: Posebno da obrate pažnju oni koji su imali KORONU!

Neki su vrlo neprimetni!

Saveti stručnjaka
18:07h Autor:
DOKTOR UPOZORAVA NA SIMPTOME BOLESTI OD KOJE JE UMRO VIDOJE RISTOVIĆ: Posebno da obrate pažnju oni koji su imali KORONU!
Foto: ATA Images

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu obavljena je obdukcija i hemijsko-toksikološka analiza u cilju utvrđivanja uzroka smrti pokojnog Vidoja Ristovića.

Komisijskim veštačenjem Instituta za sudsku medicinu, Medicinskog fakulteta u Beogradu, utvrđeno je da je smrt Ristovića nastupila 8. maja 2022. godine u 00:22 časa usled zapaljenja srčanog mišića, najverovatnije virusnog porekla.

Šta je uzrok miokarditisa - zapaljenja srčanog mišića?

Miokarditis je zapaljenje mišičnih ćelija srca, miokarda. Mnogo je uzroka za ovo stanje, ali danas, kada se kaže miokarditis – prvenstveno se misli na virusni ili bakterijski miokarditis. Postoji i grupa drugih stanja koje mogu da dovedu do bolesti mišićnih ćelija, a to su autoimune bolesti, podseća dr Svetislav Mališić.

− Oboljenje miokarditis je jako široko polje koje je veoma komplikovano za dijagnostiku jer se retko javlja. U eri covid 19 infekcije, miokarditis je postao „popularan“, ako se može tako reći, jer se i po internetu mnogo piše o tome. Na primer, piše se i to da ga izazivaju vakcine. Ali, važno je da odgovorimo na pitanje „da li postoji zapaljenje mišićnih ćelija posle covid 19?“ Postoji! – ističe dr Svetislav Mališić.

Kako se miokarditis dijagnostikuje i leči?

− Sve u zavisnosti od kliničke slike. Ona može da bude različita, a u većini slučajeva su simptomi blagi, kao što je, na primer, zamaranje, možda pojava ubrzanog srčanog ritma, koji nije strašan i ne zahteva lečenje. Ali zato imamo i teže slučajeve koji se često završavaju srčanom slabošću, malignim poremećajima srčanog ritma pa i sa onim najgorim – smrtnim ishodom. Dijagnistkuje se upravo pregledima o kojima smo pričali. Naravno, postoji i proširena dijagnostika kada se uzima krv za serološko-virusološke analize kojima se detektuje prisustvo virusa i antitela na viruse…- objašnjava sagovornik dr Mališić.

Ima mnogo virusa koji su takoreći kardiospecifični, kako kaže dr Mališić, a najpoznatiji su:

  • Coxsacki virusi,
  • Citomegalo virus,
  • Epstein-Barr-ov virus,
  • Parvovirus B-19,
  • SARS CoV-2 virus koji izaziva Covid-19,
  • Adenovirus itd.

– Nakon virusološko-seroloških analiza radi se dopunska kardiološka dijagostika, kao što je ekspertski ultrazvučni pregled srca, Holter monitoring rada srca koji se nosi od 24 sata do nedelju dana, ako su neke ozbiljnije aritmije u pitanju. I, na kraju zlatni standard u dijagnostici miokarditisa koji se zove endomiokardna biopsija. To je invazivna procedura pomoću koje se uzima isečak srčanog mišićakoji se šalje na patohistološku analizu da bi se neposredno u tom tkivu detektovalo prisustvo agensa koji je izazvao oboljenje srčanog mišića – ističe kardiolog dr Svetislav Mališić.

Kako se živi sa miokarditisom?

Kvalitet života sa miokarditisom zavisi od toga kakva je bila težina kliničke slike. U velikoj većini slučajeva se živi najnormalnije, kaže dr Mališić. Jedino, u toj akutnoj fazi miokarditisa savetuje se strogo mirovanje, a kada prođe akutna faza, kada se simptomi utišaju, kroz kontrolne preglede se proverava funkcionalnost srca i kardiolog propisuje dozirani rehabilitacioni tretman kojim se pacijent polako vraća normalnim aktivnostima - objašnjava doktor.

Zapaljenje srčanog mišića sve je češća posledica korone, zato obratite pažnju na ove simptome!

− Ako se bolest zapusti, ljudi rizikuju da dođe do veoma teških komplikacija koje obavezno i uvek završavaju malignim aritmijama, srčanom slabošću i akutnim popuštanjem srca, edemom pluća, i na kraju smrtnim ishodom… To nije sučaj samo kod miokarditisa, već i kod svih srčanih bolesti koje se zapuste. Jednostavno, krajnji ishod je smrt. Ali, lek postoji – a najvažniji lek je preventiva. Mislite na svoje srce, kako se negujete spolja, negujte se i iznutra, čak i mnogo više. Treba usvojiti malo strožiju „unutrašnju higijenu“, ne samo mentalnu, već i higijenu po pitanju životnih navika. Slušajte svoj organizam i svoje telo šta vam govori – neka su od upozorenja i saveta koje dr Svetislav Mališić istakao.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs