tradicionalni način isceljenja!

TIBETANSKA MEDICINA JE JEDNA OD NAJSTARIJIH NA SVETU: Evo kako prepoznaje i leči SVE BOLESTI u organizmu!

Tibetanska medicina stara je 2500 godina i isključivo se temelji na biljnom lečenju, a njen zaštitnik je modri medicinski Buda.

Medicina
Autor:
TIBETANSKA MEDICINA JE JEDNA OD NAJSTARIJIH NA SVETU: Evo kako prepoznaje i leči SVE BOLESTI u organizmu!
Tibetanci, Foto: Thinkstock

Tibetanska medicina je jedna od najstarijih u svetu. Razvijala se tokom mnogih vekova, ali je na nju bitan uticaj izvršio budizam. Prema njenim načelima, naš je um, tačnije misli, taj koji vodi telo prema zdravlju ili bolesti.

Kao i budizam, i tibetanska medicina polazi od toga da bol može biti ublažena ili izlečena samo kroz poznavanje prirode bolesti i njenih uzroka. Zato na tibetanskom dijagnoza kaže ngozen što znači raspoznati ili identifikovati.

Ova drevna medicina polazi od teze da su bolest i zdravlje rezultat balansa duha i tela, ali i povezanosti čoveka sa svetom i onim duhovnim u sebi. Dometi Tibetanske medicine u dijagnostici neizmerno prevazilaze dijagnostiku svih drugih medicina, uključujući i savremenu. U postavljanju dijagnoze i lečenju koristi pulsnu dijagnostiku, analize urina, ali i posmatranje načina ishrane, upotrebu biljnih preparata, masaže, akupunkture i inhalacije. Dokazano je da jednom kada lekar očita puls pacijentu odmah zna kakav mu je život.

Četiri tantre

U tibetanskoj medicini postoje Četiri tibetanske tantre, a pokrivaju područje fiziologije, patologije, dijagnostike i lečenja.

Prva je Korenska tantra i opisuje telo kao rezultat ravnoteže između 3 telesnih sokova ili sila ravnoteže.

Druga je Tantra objašnjavanja koja tumači kako pristupiti uzrocima u toku bolesti, na koji način ona nastaje, o prirodi tri sokova, te primeni terapijskih pristupa.

Treća je Tantra usmene predaje koja predstavlja različite vrste poremećaja, njihove uzroke, stanja i simptome, kao i tehnike lečenja.

Četvrta, Poslednja tantra obuhvata dijagnostičke metode poput analize urina, merenja pulsa te pripremu lekova.

Medicinske tantre govore o četiri kategorije bolesti:

  1. karmičke bolesti koje su posledica lošeg delovanja u prošlim životima
  2. bolesti koje su izazvali duhovi
  3. bolesti koje nastaju spontano
  4. ukazuje na bolesti koje su posledica neravnoteže između tri telesnih sokova i sila usled nepravilne ishrane i nepravilnog načina života.
Lice, Žena, Osmeh, Tibet
foto: Profimedia

Lekarska obuka

Lekarska se obuka sastoji od pet i dvanaest godina rigoroznog studiranja. Učenik najpre uči napamet stihove Četiri tantri i stiče osnovno znanje o lekovitom bilju.

Tibetanska medicina veruje, da sve patologije nastaju zbog 3 takozvana otrova:

  • neznanja
  • vezanosti
  • averzije

To su tri emotivna faktora koja, prema Tibetancima, narušavaju energetsku ravnotežu između četiri elementa od kojih se sastoje čovek i univerzum (zemlja, voda, vatra i etar), na taj način razbijajući našu sposobnost odbrane i samoizlečenja.

Tibetanska dijagnostika obično uključuje analizu pulsa, jezika i urina. Duhovni element je takođe prisutan u tibetanskoj medicini, s time da se puno pažnje posvećuje ličnosti pacijenta.

Lečenje je specifično za svakog pacijenta, no ono što mu se prvo govori je da je bolest u njegovom umu. Tu se ne misli da je on tu bolest umislio, već da je njegov način života pogrešan, te da bi se trebao bolje posvetiti svome telu. Tako se preporučuju promene načina života koje uključuju duhovnu praksu, vežbanje, reorganizovanje životnih sposobnosti kao što je spavanje, hranjenje i raspored dana.

meditacija
foto: Shutterstock

Preporučuje se i meditacija koja uključuje jednostavne vežbe disanja, te kontrola uma. Isto tako preporučuje se posebna ishrana, doktor savetuje pacijentu koju hranu ne bi trebao da jede, a koja mu je posebno od koristi.

Preporučuje se i biljna medicina. Tibetanski lek može da sadrži do 150 sastojaka. U tibetanskoj medicini se pre svega koriste lekovi na bazi bilja: komprese od trava, bobica, lišća i korena koji rastu na specifičnim mestima i koji se beru u određeno vreme dana i godine. Godišnje doba, mesto rasta, klima i raspored zvezda u momentu berbe utiču na energiju lekovite biljke i određuju joj veću ili manju efikasnosi. Stoga su lekovi prirodni u punom smislu reči. Fizičke terapije se primenjuju u obliku akupunkture, masaže i inhalacione terapij. Koriste se i komprese na bazi bilja i minerala, puštanje krvi, lekovite kupke i oblozi.

Tibetanska akupunktura razlikuje se od tradicionalne kineske akupunkture: uglavnom se koristi samo jedna zlatna igla na čakrama, osnovnim energetskim centrima, a posebno na sedmoj čakri, koja se nalazi na vrhu glave

Jedan od najstarijih tibetanskih lekova

Godine 1971. u ruševinama tibetanskog manastira pronađen je pet hiljada godina star zapis na glinenim pločicama.Taj zapis preveden je na sve jezike sveta, a sadržao je recept za lekovitu čudo-tinkturu od belog luka koja, prema mišljenju Tibetanaca, podmlađuje i revitalizuje čitav organizam.

Da bi se dodatno pojačala njena delotvornost, tinkturi je dodat još jedan sastojak – čili papričice.

Ova čudesna tibetanska tinktura može pomoći onima koji imaju:

  • - Hipertenziju
  • - Bolesti pluća
  • - Artritis i reumatizam
  • - Vidne i slušne poremećaje
  • - Impotenciju
  • - Manjak apetita
  • - Gastritis
  • - Čireve na želucu i hemoroide

Pravilnim uzimanjem, Tibetanci smatraju da:

  • Čisti telo od masnoća,
  • Ispira kalcificirane naslage,
  • Poboljšava metabolizam,
  • Otapa krvne ugruške,
  • Reguliše telesnu težinu i najvažnije.

Recept za tinkturu od belog luka

Sastojci:

  • 350 grama belog luka
  • 220-250 grama 90-procentnog etil jestivog alkohola
  • 3-4 ljute papričice (po želji)
beli luk
foto: Shutterstock

Priprema:

Prilikom pripreme koristite posude i alat od drveta, porcelana ili stakla! Usitnite beli luk i čili papričice, stavite ih u teglu i prelijte alkoholom. Čvrsto zatvorite teglu i ostavite je deset dana u frižideru.

Svaki je dan protresite i pratite kako poprima zelenkastu boju. Nakon deset dana dobro ocedite tinkturu kroz gazu i ostavite je tri dana u frižideru, a zatim možete početi sa kurom.

Predviđenu dozu tinkture uzmite 20 minuta pre svakog glavnog obroka razmućenu u malo domaćeg mleka ili vode. Nakon što dostignete dozu od 25 kapi, nastavite je tako uzimati dok ne potrošite tinkturu do kraja. Preporučena doza je 30 ml.

Napomena: Kura s tinkturom belog luka sme se ponoviti tek nakon 2-5 godina. Ako imate želudačnih problema ili uzimate lekove, posebno antikoagulanse, posavetujte se sa lekarom pre početka kure.

Prvih dana moguća je pojava blagih tegoba zbog čišćenja organizma – poput osipa, vrtoglavice, glavobolje ili bola u želucu. Ako se simptomi ne smanje za 2-3 dana, prestanite sa kurom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs