nova studija

Naučnici otkrili: Neki onkološki pacijenti oboleli od korona virusa mogu biti zarazni mesecima!

Zdravstveni radnici treba da noserespiratorne umesto hirurških maski i izoluju pacijente do 20 dana nakon pojave simptoma, preporuka je američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti ( CDC)

Medicina
Autor:
Naučnici otkrili: Neki onkološki pacijenti oboleli od korona virusa mogu biti zarazni mesecima!
Foto: Shutterstock

Onkološki bolesnici zaraženi korona virusom, koji su podvrgnuti hemoterapijama ili zračenju, oblicima lečenja tumora koji slabi imunološki sistem, mogu ostati zarazni Kovid-19 i duže od dva meseca, pokazala je nova studija.

Naime, u istraživanju stručnjaci su analizirali uzorke sline i briseve 20 imunosuprimiranih pacijenata obolelih od raka, istovremeno zaraženih korona virusom. Rezultati su pokazali da je troje pacijenata bilo bilo zarazno i duže od tri nedelje nakon pojave simptoma, a jedan od njih čak 61 dan.

Troje pacijenata je u prethodnih šest meseci bilo podvrgnuto ili transplantaciji matičnih ćelija ili terapiji genetski modifikovanim imunološkim ćelijama nazvanim CAR T-ćelije. Kod dvoje se razvio težak oblik Kovida-19 i pokazalo se da nijedan od pomenutih onkoloških pacijenata nije imao antitela na virus.

Aktualne zdravstvene preporuke za pacijente s Kovidom-19 i slabim imunološkim sistemom bazirane su na limitiranim podacima, te ih je potrebno revidirati, ističu naučnici u pismu objavljenom u časopisu New England Journal of Medicine.

Doktor Nestorović: Evo kako da prepoznate da ste dobili upalu pluća izazvanu koronom!

foto: Shutterstock

"Iz nekoliko ranijih studija znamo da, ako spadate među zdrave osobe, nakon prve nedelje bolesti više niste zarazni, ali o imunokompromitiranim pacijentima znamo veoma malo", napisala je dr. Mini Kamboj, jedna od autorki studije iz Centra za rak Memorial Sloan Kettering.

Ona je dodala da još nije sigurno da li onkološki pacijent zaražen korona virusom može širiti virus i tri nedelje od početka zaraze, kao i da li medicinsko osoblje i članovi njihove porodice treba da sprovode mere predostrožnosti i duže od toga.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuje zdravstvenim radnicima da tokom lečenja takvih pacijenata kojima je ugrožen imunitet primene dodatne mere opreza, poput nošenja respiratornih umesto hirurških maski za lice, te da izoluju pacijente do 20 dana nakon pojave simptoma.

Iako će samo mali broj pacijenata koji istovremeno boluju od nekog oblika karcinoma i Kovida-19 verovatno ostati zarazan duže vreme, "u svakom slučaju postoji rizik o kojemu moramo ozbiljno razmisliti. Moramo stalno imati na umu da bi imunokompromitirani pacijenti mogli biti zarazni za ljude oko sebe i duže od očekivanog vremena."

Otkriće američkih naučnika: Ova terapija bi mogla spasti život teže obolelih od korone!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs