Savet stručnjaka

Doktor Nestorović: Evo kako da prepoznate da ste dobili upalu pluća izazvanu koronom!

Obratite pažnju na ove simptome

Lepi & Zdravi
Autor:
Foto: Kurir / Nemanja Nikolić

Pandemija korona virusom traje već skoro godinu dana, a za to vreme čuli smo mnoga nagađanja o simptomima korona virusa. Kako da znamo da smo dobili upalu pluća upravo zbog covid 19, doktor Nestorović objanjava:

"Definicija kovid-19 pneumonije prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji je temperatura preko 38 stepeni, otežano disanje i zasenčenje tipa mlečnog stakla na snimku pluća. Dakle, nema zapaljenja pluća bez ovih simptoma," kaže on.

Najčešća terapija koja se daje prilikom ovih simptoma je antibiotik, vitamin C, vitamin D, cink.

Doktor Pelemeš pojašnjava: "Antibiotici nisu lekovi za snižavanje temperature. Za to postoje drugi lekovi, a antibiotici su lekovi isključivo za lečenje bakterijskih infekcija. Da bismo znali da je o tome reč, bolesnik mora da se pregleda, da se uzmu određene vrste bar minimalnih laboratorijskih analiza.

Antibiotici ne zahtevaju posebnu vrstu ishrane, ali grejpfrut, recimo, ne treba uzimati uz antibiotik zarad bolje resorpcije leka. To je voće koje ometa resorpciju, kao i mleko, ali treba uzimati jogurt i kiselo mleko, to je kao i probiotik", istakao je infektolog i specijalista kliničke farmakologije doktor Mijomir Pelemiš.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs