naučno otkriće

Otkriće američkih naučnika: Ova terapija bi mogla spasti život teže obolelih od korone!

Ove terapije bi mogle da poboljšaju kliničku sliku, a trebalo bi ih primeniti u periodu pogrošanja bolesti, te pre ili odmah nakon priključenja na respirator ili davanja dodatnog kiseonika

Medicina 01.12.2020. - 15:24h Autor: Stil/Zimo.hr
Foto: Shutterstock

Američki naučnici nakon sprovedene studije došli su do novog potencijalne metode u lečenju pacijenata zaraženih korona virusom.

 

Njihov pristup zapravo povećava reakciju T-ćelija u telu tako što omogućuje pojačanje brzo prenosivih virusno specifičnih T-ćelija.

 

U istraživanju koje su sproveli naučnici sa Univerziteta Harvard i Kornel predvođeni Tomom HanlIJem iz firme Intima Bioscience, a koje je objavljeno u repozitoriju bioRxiv i trenutno čeka naučnu recenziju, korišćena je adaptivna T ćelijska terapija koju su naučnici razvili specifično za Kovid-19. Reč je o terapiji zasnovanoj na  ex vivo ekspanziji SARS-CoV-2 antigen specifičnog virusno induciranog limfocita (VIL).


Kada su stomačni problemi znak korona virusa: Evo kako da budete sigurni!

foto: Shutterstock

Antigen specifične T-ćelije  osnovna je komponenta u efikasnom ćelijskom imuniloškom odgovoru odgovoru na virusnu infekciju, a aktiviranje

 citotoksičnih T-ćelija čisti infekciju tako što ubija virusom zaražene ćelije.

 

Američki naučnici dizajnirali su platformu za ekspanziju T-ćelija

koja se sastoji od takozvanih aAPCs stanica (mikrokuglično baziranih veštačkih antigen predstavljajućih ćelija)koje su specifične za imunodominantne SARS-CoV-2 epitope (specifični komad antigena na koji se antitelo veže).

 

Platformu su iskoristili za širenje virusno specifičnog VIL-a dobijenog iz mononuklearnih ćelija periferne krvi pacijenata oporavljenih od COVID-19.

 

Šta je studija otkrila?


Navedene aAPCs stanice raširile su VIL i do 1000 puta unutar svega sedam dana nakon što su T-ćelije izolovane iz pacijenata.

 

Tako rašireni VIL-ovi pokazali su polifunkcionalnu citokinsku reakciju te stekli T-efektor memorijski fenotip koji može doprineti reakciji imunološkog sistema.

 

Na taj način studija je pokazala da se ta nova tehnološka platforma može koristiti za robusnu i brzu ekspanziju virusno specifičnih T-ćelija, te kao potencijalna terapija za COVID-19.

 

Ista platforma može poslužiti i kao modalitet za ekspanziju bilo koje klinički relevantne virusne bolesti gde bi povećanje doze virusno specifičnih T-ćelija

pomoglo u čišćenju virusa i većoj šansi za oporavak.

 

Pre nego što izgubite čulo mirisa i ukusa, javlja se ovaj simptom: Novo otkriće naučnika!

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...