UPOZORENJE!

POJAVILA SE NOVA PODVARIJANTA OMIKRON SOJA: Ima najčudniji simpotm koji se javlja SAMO NOĆU

Čudni simptomi podvarijante omikrona BA.5 javljaju se sve češće, zato dobro obratite pažnju.

Saveti stručnjaka
18:41h Autor:
POJAVILA SE NOVA PODVARIJANTA OMIKRON SOJA: Ima najčudniji simpotm koji se javlja SAMO NOĆU
Foto: Shutterstock

Mnogi su pomislili da korona polako postaje deo prošlosti, ali nas sve veće brojke zaraženih demantuju iz dana u dan. Veoma je važno i dalje da se obrati pažnja na simptome, kao i da se na vreme javite lekaru, kako biste prebrodili ovaj virus na najbezbolniji način. Trenutno je dominantna jedna varijanta omikron soja - prozvana BA.5.

Naime, lekari su primetili da je za nju karakterističan jedan neuobičajen simtpom koji se javlja samo uveče, a reč je o noćnom znojenju. Sa druge starne, on najučestaliji su upala, odnosno grebuckanje u grlu i glavobolja.

korona virus
foto: Profimedia

- Bol u grlu, ili bilo kakvo grebuckanje i nadražaj u njemu, jedan su od najranijih simptoma podvarijante omikrona BA.5 - istakao je profesor Tim Spektor, koji je kreirao i aplikaciju za praćenje simptoma korona virusa u Velikoj Britaniji - Zoe Covid.

Iako uglavnom izaziva blage forme bolesti, omikron BA.5 je izrazito zarazan. Lako se prenosi, čak, i na one koji su, na primer, pre samo nekoliko nedelja već preležali neku drugu vrstu omikrona.

A nova studija, koja dolazi sa Imperijal Koledža u Londonu, pokazala je da su ljudi sa blagim simptomima kovida zarazni u proseko oko pet dana.

korona virus
foto: Shutterstock

Još neki od simptoma tipičnih za ovaj soj su:

  • kašalj, ali ne suv, već sluzav
  • promuklost
  • kijavica
  • umor
  • bolovi u mišićam
  • curenje iz nosa
  • vrtoglavica

Kod ove podvarijante omikrona, takođe, primećena je manja šansa da se zaraženi suočava sa dugog kovida.

- BA.5 ima daleko manje šanse da dovede do dugog kovida, ali još uvek jedan od 25 pozitivnih pacijenata ima simptome duže od četiri nedelje - ističe dr Kler Stivs sa King Koledža u Londonu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs