omikron soj korona virusa

PORODICA SE ZARAZILA OMIKRON SOJEM ZA NOVU GODINU! SVI IMALI OVE POČETNE SIMPTOME: Ispovest Gordane!


Gordanina porodica za Novu godinu se zarazila omikronom - najpre se razbolela ćerka, zatim ona, suprug, pa svekar i svi su imali isti prvi simptom!

Medicina
17:29h Autor:
PORODICA SE ZARAZILA OMIKRON SOJEM ZA NOVU GODINU! SVI IMALI OVE POČETNE SIMPTOME: Ispovest Gordane!
Foto: Shutterstock

Zaraženi omikron sojem najčešće za simptome navode grlobolju, grebanje u grlu, glavobolju, zapušene sinuse, noćno znojenje, curenje nosa i kijanje.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti upozorava i da, ukoliko primetite bledu, sivu ili plavičastu nijansu kože, usana ili noktiju potražite lekarsku pomoć jer to može da ukazuje na nizak nivo kiseonika u krvi.

Kod omikrona je inače i manja verovatnoća da ćete izgubiti čulo mirisa i ukusa, a glavobolja se uglavnom navodi kao najčešći prvi simptom.

Gordana B. (49) iz Šibenika je ispričala kako je prošla njena porodica nakon što su se svi članovi zarazili korona virusom za Novu godinu. Kako kaže, prvi simptom bio je bol u grlu.

grlobolja, Bol u grlu
foto: Shutterstock

"Prvo je ćerka došla iz Splita s grloboljom, mislili smo da je prehlada dok joj nije skočila temperatura. Onda je i mene počelo da grebe grlo, pa supruga, a na kraju i svekra. Trajalo je to dva, tri dana. Drugi simptomi nisu nam bili isti, mene je najviše uhvatila malaksalost i bol u donjem delu leđa, a supruga i ćerku sinusi i glavobolja", kaže Gordana čija je cela porodica bila pozitivna na PCR testu. Vakcinisani su dva puta.

"Ne bih uopšte rekla da su ovo slabiji simptomi, svi smo preležali nekoliko dana, a ja se još osećam slabo", dodaje ona.

Američki lekar dr Horhe Moreno iz Konektikata je sa svojim kolegama pratio kovid pacijente, i to one zaražene omikron varijantom. Svi su imali iste početne simptome: suvo, upaljeno grlo, bol prilikom gutanja.

"To je vrlo istaknut simptom", napomenuo je Horhe Moreno, docent medicine na "Jejlu", objašnjavajući kako to nije bilo tek malo grebanje u grlu, nego nešto oštrija bol.

I lekari iz Norveške, Južne Afrike i Velike Britanije takođe su naveli upalu ili grebanje grla kao prvi prepoznatljiv simptom omikrona.

Podaci iz aplikacije o kovid simptomima, koju na pametnim telefonima koristi na stotine hiljada Britanaca takođe sugerišu da je grlobolja rani simptom omikrona.

Glavni istraživač ove platforme Tim Spektor rekao je da je 57 odsto ljudi sa omikronom prijavilo upalu grla.

Analiza božićne zabave u Norveškoj otkrila je da je kod 72 odsto obolelih na zabavi prijavilo bolove u grlu koji su trajali u proseku tri dana. Većina zaraženih bila je vakcinisana sa dve doze mRNA vakcine.

Preliminarna studija koju je prošle nedelje objavio tim američkih naučnika otkrila je da virusno opterećenje izazvano omikronom dostiže vrhunac u pljuvački jedan do dva dana pre nego što je doseglo vrhunac u brisevima nosa, što može da objasni zašto bi dodavanje brisa grla brzom testu kod omikrona moglo da poveća njegovu tačnost.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs