OPREZ

DOKTORKA VERICA JOVANOVIĆ: Omikron soj se širi velikom brzinom, jedna osoba može preneti na OVOLIKO njih!

Nakon što je omikron soj zvanično registrovano u Srbiji, dr Verica Jovanović iznela je nova saznanja o toj varijanti kovida.

Medicina
16:40h Autor:
DOKTORKA VERICA JOVANOVIĆ: Omikron soj se širi velikom brzinom, jedna osoba može preneti na OVOLIKO njih!
Foto: PrintscreenRTS

Omikron soja korona virusa koji je najpre otkriven u Južnoj Africi, juče je zvanično potvrđen i u našoj zemlji. Kako je saopšteno, omikron je otkriven kod četvoročlane porodice koja je doputovala iz Bocvane, a više o tome je govorila direktorka Instituta "Batut" dr Verica Jovanović.

"S obzirom na to da smo u skladu sa svim preporukama Svetske zdravstvene organizacije uveli posebnu predostrožnost za putnike iz afričkih zemalja, pokazalo se da je ta mera bila opravdana i kod porodice koja je došla iz Bocvane posle sedam dana od boravka u karantinu potvrđen je omikron virus", rekla je ona gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, pa iznela dosadašnja saznanja o ovoj varijanti kovida.

korona virus
foto: Shutterstock

"Kada je u pitanju brzina prenosa ove varijante virusa utvrđeno je svuda gde je prisutan da se veoma brzo širi, da se infekcija istovremeno dešava tako što se od jedne osobe virus može preneti na pet do šest osoba i da se razmnožavanje samog virusa karakteriše velikom brzinom".

Ona je naglasila da je "došlo do povećanja infektivnosti" virusa, a što se tiče mera koje se primenjuju, kaže da i dalje ostaju na snazi, ali da pre svega "treba razmišljati o svim ličnim preventivnim merama".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs