Važno je da znate

KAKO OPORAVITI TELO NAKON POVRAĆANJA: Šta treba da jedete i pijete, a šta obavezno da izbegavate!

Mnogi misle da nakon povraćanja ne treba ni jesti ni piti, ali to je velika greška

Lepi & Zdravi
Autor:
KAKO OPORAVITI TELO NAKON POVRAĆANJA: Šta treba da jedete i pijete, a šta obavezno da izbegavate!
Foto: Shutterstock

Povraćanje može da se manifestuje kao neophodna telesna reakcija koja se javlja nakon što se pojede nešto toksično za organizam ili kao posledica virusa ili bakterije.

Dok nam je to jasan znak da smo pojeli ono što naše telo ne može da istrpi, važno je znati i šta je dozvoljeno da pojedemo odmah pošto nam povraćanje isprazni želudac.

Mnogi misle da u vreme nakon ove mučne i neprijatne reakcije ne treba ništa jesti, što je pogrešno. Takođe je pogrešno smatrati i da posle povraćanja valja pojesti hranu koja je zdrava za organizam, zato što to nije dovoljan preduslov za ponovno dovođenje tela u prethodno stabilno stanje.

Šta piti i jesti posle povraćanja?

Dok sve što želimo da radimo nakon ove reakcije jeste da ležimo i ne jedemo ništa niti pijemo, ipak veoma je važno da baš u tom trenutku konzumiramo one namirnice koje nam mogu pomoći da se naš gastrointestinalni trakt ponovo obnovi.

Voda

Prva u nizu stvari koje moramo nadoknaditi posle povraćanja je voda i ona je neophodna u tom trenutku. Ona nam pomaže da ostanemo hidrirani i da se oslobodimo osećanja glavobolje koji se javlja posle pražnjenja želuca. Važno je da vodu tada unosimo veoma polako kako bismo videli da li naš stomak uopšte može da toleriše datu količinu vode.

Ostale tečnosti

Ne moramo se ograničavati samo na vodu u periodu neposredno nakon povraćanja. Možemo popiti sve vrste čistih tečnosti, naročito ako nam je prethodno popijena voda prijala i nije nas naterala da ponovo povratimo. U čiste tečnosti spadaju pileća ili goveđa supa, sportska pića, blago gazirana voda ili sok od jabuke. Sve ove tečnosti imaju dodatnu prednost što štite naša creva, a ujedno pružaju i sasvim malo kalorija. One će na pravi način pripremiti naš želudac za čvrstu hranu.

voda
foto: Shutterstock

“BRAT” ishrana

Hranu koja je najpogodnija posle povraćanja Amerikanci najlakše pamte po skraćenici “BRAT”, koja je nastala prema početnim slovima tih namirnica („Bananas, Rice, Apple sauce and Toast“). Dakle, ova ishrana podrazumeva bananu, pirinač, kašu od jabuke i tost. Te namirnice potrebno je jesti onda kada osećamo da smo gladni – od šest do dvanaest sati nakon izbacivanja hrane iz želuca. “BRAT” ishrana će nam pružiti određene kalorije, dok će banane obezbediti važnu dozu kalijuma koju smo izgubili.

Kuvana hrana

Ako se osećamo kao da naš želudac ne može više da opstaje sa “BRAT” ishranom, potrebno je preći na kuvanu hranu. To podrazumeva najjednostavnije moguće namirnice, kao što su testenine ili krompir. Važno je pomenuti da je sve ovo potrebno kuvati samo u vodi, bez ikakvog dodatka soli, ulja, sira, sosa ili putera.

Šta izbegavati posle povraćanja?

Sada kada znamo šta i na koji način treba jesti nakon povraćanja, takođe je bitno obratiti pažnju i na one namirnice koje nikako ne bi trebalo jesti ili piti dok se još uvek osećamo iznureno.

Slana ili masna hrana

Namirnice sa puno soli i masti zaista nisu dobre za nas čak i onda kada nismo povraćali, ali u momentu kad nam je prazan stomak one nikako ne bi smele da se unesu u organizam. U hranu koju potpuno treba izbegavati onda kada žudimo da nam se iscrpljeno telo oporavi spadaju meso (dimljeno i pečeno), pržena hrana, hrana s puno masti, beli hleb, rafinisane i konzervirane slane namirnice.

hleb
foto: Shutterstock

Sirova hrana

Možda zvuči čudno, ali sirovo voće i povrće treba izbegavati onda kada želimo da se oporavimo od posledica povraćanja. Iako su te namirnice nesumnjivo zdrave za naš organizam, njihova sirovost nam mnogo ne pomaže u trenucima rehabilitacije. Presno voće ili povrće izazvaće iritaciju stomaka, što će rezultirati pravom borbom iscrpljenog želuca da svari ove namirnice.

Hrana jakog mirisa

Hrana koja snažno miriše može samo još jače doprineti mučnini. Čak i ako je ta hrana dobra za nas u času oporavka od povraćanja, potrebno ju je izbegavati sve dok nismo sigurni da su nas sve mučnine prošle.

Začinjena hrana

Začinjene namirnice su veoma teške za želudac čak i onda kada se ne uzimaju da bi zalečile uznemireni stomak. Kada je naš želudac iziritiran i prazan posle povraćanja, začinjena hrana samo pogoršava situaciju i može dovesti do ponovljene reakcije izbacivanja.

Određena pića

U napitke koji nikako nisu dobri za želudac posle povraćanja spadaju pića sa kofeinom i karbonatima, mlečni proizvodi i alkohol. Mnogi od ovih napitaka samo će još više nadražiti želudačnu sluzokožu, što dodatno stvara neprijatan osećaj u stomaku usled ovog akutnog stanja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs