PAŽLJIVO PROČITAJTE

TRNJENJE RUKU NIJE NIMALO BEZAZLENO: To može biti najraniji simptom ovih 6 opakih bolesti!

Lekari otkrivaju zašto se javlja osećaj trnjenja

Medicina
15:01h Autor:
TRNJENJE RUKU NIJE NIMALO BEZAZLENO: To može biti najraniji simptom ovih 6 opakih bolesti!
Foto: Shuterstock

Ukoliko osetite trnjenje u rukama, obavezno se obratite lekaru i prekontrolišite zdravstveno stanje. Lekari upozoravaju, da to u određenom broju slučajeva može biti najraniji znak nekih mnogo ozboljnijih zdravstvenih stanja.

Evo na kojih 6 oboljenja najčešće ukazuje osećaj trnjenja:

1. Multipla skleroza

Multipla sklerozu karakteriše propadanje nerava kičmene moždine. Kao rezultat, prolaz nervnih impulsa je prekinut, osetljivost udova se smanjuje, a to na kraju dovodi do utrnulosti u rukama.

2. Cervikalna osteohondroza

Ova ozbiljna bolest povezana je sa poremećajima cervikalne kičme, usled čega se nerv stisne i poremeti pravilan protok krvi. Prvi simptomi obe bolesti, osim trnjenja ruku je i glavobolja i poremećena koordinacija pokreta.

3. Sindrom karpalnog tunela

Bolest je prilično česta među onima koji obavljaju monoton i rad koji zahteva identične pokrete ruku. Usled stalnog ponavljanja istih pokreta prstiju, tetive mogu da oteknu, što uzrokuje utrnulost u rukama.

Sindrom karpalnog tunela, šaka, bol u šaci
foto: Shutterstock

4. Venska tromboza

U ovom stanju, krvni ugrušak može usporiti protok krvi. I, kao rezultat, kiseonik i neophodne supstance ne stignu na odredište, a onda se javljaju trnci.

5. Anemija i dijabetes melitus

Ove bolesti često uzrokuju lošu cirkulaciju u gornjim i donjim ekstremitetima.

6. Moždani udar ili cerebrovaskularna povreda

Ovo je najopasniji od svih navedenih uzroka utrnulosti. Moždani udar je akutni poremećaj snabdijevanja krvi u mozgu. Generalno, vaskularne bolesti mozga zauzimaju 2. mesto u statistici mortaliteta. Ukoliko se javi osećaj trenjenja, nabolje je što pre se javiti lekaru.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs