Provereno

5 namirnica koje čiste krvne sudove od holesterola: Dovoljno je da ih jedete povremeno!

Svi znamo da stres i brza hrana stvaraju holesterol koji je u stanju da nas ubije. Ali malo ko zna koja hrana čisti krvne sudove  kao metla

Medicina
Autor:
Foto: Shutterstock

Svi znamo kako holesterol može da našteti našem telu, ali malo nas je svesno kako telo može brzo da se regeneriše. Dovoljno je da povedete računa o načinu života, a pogotovo o izhrani.

 

Tajna je dve stvari: vežbanje i promena ishrane.

 

Postoji čak pet namirnica koje uspešno čiste krvne sudove:

 

1. Morske alge

 

Pune su minerala, proteina, karotenoida i antioksidanasa. To je sve što je našem organizmu potreno da bi održao dobru funkciju celog tela. Alge pomažu u snižavanju krvnog pritiska i češćenju krvnih sudova. 

 

2. Plava riba: tuna ili losos

 

Masnoća iz plave ribe sadrži aminokiseline sa neverovatno korisnim svojstvima. Reč je naravno o omega 3 masnim kiselinama, koje pomažu pri balansiranju nivoa holesterola i triglicerida u krvi.

 

3. Ovsena kaša

 

Ovsena kaša za doručak će nam dati energiju potrebnu da bismo izdržali do ručka. Ona će ubrzati i normalizovati metabolizam, a pored toga sadrži vlakna koja smanjuju sposobnost holesterola da se "prilepi" za zidove arterija.

 

4. Soja

 

Izoflavoni, koji su deo njegovog nutitivnog sastava, značajno smanjuju holesterol u krvi i triglicerida. 

 

 

5. Paradajz

 

Ako želite zdravo srce, kada je sezona - jedite paradajz. Ovo voće bogato je likopenom, snažan je antioksidans. Najbolja stvar vezana za paradajz je njegova  svestranost: možete ga jesti kao salatu, u supi ili čorbi, ali i zapečen u rerni sa paprikom i plavim patlidžanom.

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs