NUTRICIONISTKINJA upozorava

LJUTA HRANA JE ZDRAVA, ALI AKO BOLUJETE OD OVIH BOLESTI MOŽE BITI OPASNA: Evo ko ne sme da je jede!


Ljuta hrana ima brojne zdravstvene prednosti, ali ne utiče isto na sve ljude.

Lepi & Zdravi
Autor:
LJUTA HRANA JE ZDRAVA, ALI AKO BOLUJETE OD OVIH BOLESTI MOŽE BITI OPASNA: Evo ko ne sme da je jede!
Foto: Shutterstock

Ljuta hrana često je tema polemisanja u društvu. Dok jedni govore da je veoma štetna za zdravlje, ljubitelji ljutog oštro je brane i tako u krug.

Ljuta hrana izaziva reakcije u telu, a kakve će one biti, zavisi od opšteg zdravstvenog stanja pojedinca.

"Ako ste se brinuli da li je ljutina koja stvara gorući osećaj u grlu i ustima štetna po zdravlje, odgovor je ne, ali nije sve tako jednostavno", kaže nutricionista Marija Đurković.

"Ljuta hrana je zdrava, ali samo ako je i telo zdravo. Tačnije, ako nisu prisutna stanja kod kojih je ona kontraindikovana", objašnjava nutricionista.

To znači da ljutu hranu ne bi trebalo da konzumiraju ljudi koji pate od depresije, otežanog varenja, sindroma iritabilnog creva, Kronove bolesti, gorušice i hemoroida.

Ljute Papričice, Ljuta Papričica
foto: Shutterstock

Prednosti ljute hrane

"Što se tiče dobrih strana kapsaicina, aktivne komponente koja daje ljutinu papričicama i određenim biljkama koje koristimo kao začine, i one su prisutne. Kapsaicin ubrzava cirkulaciju krvi i širi krvne sudove, što sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Kada ste prehlađeni, ova supstanca vam može pomoći da prodišete i trenutno se osetite bolje zbog ubrzane cirkulacije, a dobra je i za srce", savetuje Marija Đurković.

Osim toga, studije pokazuju da kada jedete ljutu hranu, telesna temperatura raste, što zauzvrat stimuliše vaš metabolizam i povećava sagorevanje masti i do 16%. Kao rezultat, vaše telo brže sagoreva kalorije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs