Ishrana je veoma važna tokom lečenja karcinoma jer rak može da utiče na svaki aspekt našeg zdravlja, uključujući apetit i telesnu težinu. Stručnjaci zbog toga naglašavaju da tokom lečenja raka neke namirnice treba pojačati, dodati ih u ishranu ako nisu korišćene, dok ima i onih koje bi trebalo izbegavati, piše eklinika.
Kako lečenje raka utiče na našu ishranu?
Tretmani kao što su hemoterapija i neki oblici terapije zračenjem mogu da izazovu niz neželjenih efekata, kao što su:
- Zatvor, koji može izazvati nelagodnost i dodatno smanjiti želju za jelom
- Dijareja, koja može da iscrpi iz tela hranljive materije
- Umor, što znači da je pacijent manje aktivan, sagoreva manje kalorija i ne oseća se tako gladno tokom dana
- Gubitak ukusa, što može učiniti hranu neprivlačnom
- Mučnina i povraćanje, koji mogu da smanje apetit i uzrokuju gubitak težine.
Lekovi utiču na ishranu jer remete metabolizam
Ponekad zavisi kako će se obolela osoba osećati i od specifičnog tipa raka koji ima, objašnjavaju lekari. Lečenje raka dojke i raka krvi, kako kažu, često uključuje steroide, koji mogu da povećaju apetit i povećaju nivo šećera u krvi, što sve zajedno može da dovede do insulinske rezistencije i povećanja telesne težine. Dakle, umesto gubitka težine, moguće je i prilično dobiti na kilaži zbog kombinacije lekova i sedećeg načina načina života tokom lečenja raka. Neke pacijentkinje takođe imaju hormonsku terapiju nakon hemoterapije za rak dojke ili rak endometrijuma. U tom slučaju lekovi potiskuju proizvodnju estrogena, hormona koji igra važnu ulogu u metabolizmu, i ako se metabolizam uspori, žena može da se ugoji.
Ljudima sa rakom pankreasa često je vrlo teško da održe svoju težinu. S obzirom na to da pankreas ne funkcioniše onako kako bi trebalo, možda neće moći normalno da svari hranu, a to može da dovede do gubitka težine ili pothranjenosti.
Zašto je ishrana važna tokom lečenja raka?
Budući da lečenje raka može da dovede do promene apetita i telesne težine, važno je obratiti posebnu pažnju na ishranu. Pored toga što pomaže da pacijent održi normalnu težinu, uravnotežena ishrana tokom hemoterapije ili terapije zračenjem može da:
- Pomogne u kontrolisanju neželjenih efekata lečenja
- Poveća i obezbedi dovoljno energije
- Poveća tonus mišića
- Očuva imunološku funkciju
- Smanji upalu.
Kojim namirnicama ishrana treba da se pojača tokom lečenja?
Svako ko ima neku hroničnu bolest, čak i ako nije karcinom u pitanju, treba da jede hranu bogatu proteinima, zdravim mastima, integralnim žitaricama i vitaminima i mineralima, naglašavaju stručnjaci. Ako je moguće, sva prilagođavanja novom režimu ishrane trebalo bi izvršiti pre nego što počne lečenje raka, kako bi pacijent bio što zdraviji tokom lečenja.
Među najbolje namirnice koje treba dodati u ishranu tokom lečenja karcinoma spadaju:
Proteini na biljnoj bazi – Neke od najboljih namirnica za jelo tokom hemoterapije ili drugih tretmana raka su proteini na bazi biljaka. Oni nude najviši nivo vitamina i minerala. To znači da bolesna osoba treba da jede dosta povrća, pasulja, mahunarki, orašastih plodova i semenki. Ako se konzumiraju životinjski proteini, onda se preporučuju nemasne opcije poput piletine i ribe.
Zdrave masti – Mononezasićene i polinezasićene masti takođe imaju zdravstvene prednosti. Avokado, maslinovo ulje, ulje semenki grožđa i orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama, koje pomažu u borbi protiv upale i poboljšavaju zdravlje kardiovaskularnog sistema.
Zdravi ugljeni hidrati – Kada birate ugljene hidrate, odlučite se za hranu koja je minimalno obrađena, kao što su integralna pšenica, mekinje i ovas. Oni imaju rastvorljiva vlakna, koja pomažu u održavanju dobrih crevnih bakterija. Rastvorljiva vlakna takođe podstiču proizvodnju kratkolančanih masnih kiselina (SCFA), koje pomažu u svemu, od metabolizma do regeneracije ćelija.
Vitamini i minerali – Vitamini i minerali pomažu enzimskim procesima našeg tela, koji igraju veliku ulogu u jačanju imunološke funkcije i smanjenju upale. Kad god je moguće, treba birati hranu obogaćenu vitaminom D. To može da bude mleko, sok od pomorandže, jogurt i neke žitarice.
Da li treba uzimati suplemente tokom lečenja karcinoma?
Ako obolela osoba tokom lečenja ne jede kao i obično, ili ako ima neželjene efekte, kao što su povraćanje i dijareja, zbog kojih gubi vitamine i hranljive materije, tada bi trebalo razmisliti o uzimanju multivitamina. Vitamin D najčešće nedostaje, a lekari podsećaju da on pomaže da naš imuni sistem bude jak, smanjuje umor i zaslužan je za zdravlje kostiju. Posebno je važan za osobe koje uzimaju steroide, jer one su u opasnosti od gubitka gustine kostiju. Savet je da, pre nego što pacijent počne da uzima suplemente i doda ih ishrani, uvek se treba prvo konsultovati sa stručnim dijetetičarom i onkologom.
Kako ishrana može da pomogne u kontroli neželjenih efekata lečenja raka?
Neke promene u ishrani mogu pacijentima da pomognu da bolje kontrolišu neželjene efekte nakon početka lečenja. Ovi neželjeni efekti su:
Gubitak apetita. Jedite male obroke ili hranljive grickalice tokom dana, umesto tri velika obroka.
Zatvor. Pijte mnogo vode, razmislite o dodatku vlaknima i dodajte povrće i pasulj u obroke.
Dijareja. Birajte hranu ili piće sa natrijumom (sportska pića ili bujon) i kalijumom (banane i svi prirodni voćni sokovi).
Gubitak ukusa. Teško je odlučiti se za neku hranu ako ne možemo da joj osetimo ukus. Stručnjaci u ovom slučaju savetuju da se proba neka nova hrana, sa različitim začinima ili marinadama. Takođe, mogu se dodati jaki ukusi, kao što je sok od limuna ili limete.
Mučnina. Namirnice protiv mučnine uključuju ulje citrusa, đumbira i nane. Može da se sisa kriška limuna, pije čaj od đumbira ili žvaće komad ploda đumbira.
Koju hranu treba izbegavati tokom lečenja raka?
Svaki pacijent mora da bude svestan šta se dešava u njegovom telu tokom lečenja raka. Preporuka je da se uvek bira sveža i domaće pripremljena hrana. Najbolje je izbegavati visoko rafinisanu, prerađenu hranu. Takođe, treba izbegavati prženu hranu, koja sadrži mnogo hidrogenizovanih ulja,koja mogu da pojačaju upalu.
S obzirom na to da ljudi oboleli od karcinoma često imaju kompromitovan, oslabljen imuni sistem, trebalo bi da izbace hranu koja nosi rizik od bolesti koje se prenose hranom, a najčešće su to:
- Lagano kuvana ili sirova riba, kao što je suši
- Meko kuvana, rovita jaja ili hrana koja sadrži sirova jaja, kao što je domaći majonez
- Nepasterizovani sirevi i mlečni proizvodi
- Neoprano voće ili povrće.
- Za obolele od karcinoma potrebno je da ishrana bude isplanirana.