Sve naše nade su usmerene ka ovome

DOKTOR VLADIMIR CMILJANOVIĆ: Na dobrom smo putu da nađemo efikasniji lek za rak od hemioterapije!

Naš naučni zadatak je da pokušamo da današnju hemioterapiju, zamenimo, da napravimo bolje terapije koje su ciljane i imunske terapije, kaže ovaj doktor

Medicina
Autor:
DOKTOR VLADIMIR CMILJANOVIĆ: Na dobrom smo putu da nađemo efikasniji lek za rak od hemioterapije!
Foto: Pritnscreen/youtube/ rts

Srpski naučnik doktor Vladimir Cmiljanović sa timom i uz podršku Švajcarske traži lek koji bi bio efikasan i manje štetan od hemioterapije.

Na veoma važno pitanje današnjice kako doći do efikasnog leka u borbi protiv raka odgovor pokušava da pronađe međunarodni tim naučnika, na čelu sa srpskim stručnjakom. On veruje da su na dobrom putu da pronađu lek koji bi bio efikasan i manje štetan od hemioterapije. Žele da lek ne uništava zdrave ćelije, već da ciljano uništava maligne.

"Naš naučni zadatak je da pokušamo da današnju hemioterapiju, zamenimo, da napravimo bolje terapije koje su ciljane i imunske terapije. Zašto je to bitno? Hemioterapije jednostavno ne mogu da razlikuju zdrave ćelije od kancerogenih ćelija. One uništavaju i kancerogene ćelije i zdrave ćelije", istakao je dr Vladimir Cmiljanović, hemičar za RTS, i objasnio da radi na drugoj generaciji leka protiv raka te da im je cilj da pokriju što veći broj tumora.

"Kada kažete karcinom meni kao ekspertu na tom polju, odmah je u glavi 250 različitih bolesti. Neke bolesti raka, kao što su određene vrste raka dojke, imamo pod kontrolom. Neke vrste raka uopšte nemamo pod kontrolom, jer su jake agresivne kao npr. glioblastomi ili rak pankreasa", rekao je dokor i objasnio da veruje da će u narednih 20 godina veliki broj tipova karcinoma biti pod kontrolom, kao i da će biti pronađeni lekovi za mnoge vrste, danas smrtonosnih karcinoma.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs