Dr Majkl Levit

Nobelovac predvideo epidemiju u Kini, tačan broj zaraženih i mrtvih: Sada otkriva kada će se i kako korona završiti!

Svakodnevno analizira slučajeve korona virusa u 78 zemalja

Medicina
Nobelovac predvideo epidemiju u Kini, tačan broj zaraženih i mrtvih: Sada otkriva kada će se i kako korona završiti!
Dr Majkl Levit, Foto: Profimedia

Profesor biologije sa Univerziteta Stanford i dobitnik Nobelove nagrade za hemiju dr Majkl Levit predviđa skori kraj pandemije korona virusa!

U članku Los Angeles Times se napominje da je ranije Levit tačno predvideo razvoj situacije oko korona virusa u Kini i najgoru krizu u istoriji zemlje.

Profesor je istakao da ne veruje u prognoze da će trenutna kriza trajati mesecima ili čak godinama i da će dovesti do miliona smrti.

Početkom februara poslao je izveštaj u kome je rekao da je širenje bolesti u Kini dostiglo svoj vrhunac i da će stopa rasta umrlih usporiti još više u roku od nedelju dana. Levit je predvideo da će ukupni broj potvrđenih slučajeva COVID-19 u Kini na kraju biti oko 80 hiljada ljudi, dok će oko 3.200 ljudi izgubiti život. Realni brojevi pokazali su se vrlo blizu prognozi: od 24. marta u Kini je registrovano 81.588 slučajeva sa 3.281 smrtnih slučajeva.

Evo kako ćemo živeti posle korona virusa: Ništa više neće biti isto!

foto: Shutterstock

Sada doktor Levit predviđa sličan ishod i u Sjedinjenim Državama i u ostatku sveta.

"Sada je glavni problem kontrolisati paniku", rekao je dr Levit, a prenosi Los Angeles Times.

Uprkos činjenici da mnogi epidemiolozi upozoravaju mesecima, ako ne i godinama na društveni preokret i milione smrti, ovaj naučnik kaže da postojeći podaci ne ukazuju na tako drastičan i užasan scenario, posebno u oblastima u kojima se preduzimaju razumne mere za sprečavanje epidemije i socijalna izolacija. Tvrdi da će se uz poštovanje ovih osnovnih mera zaštite sve brzo završiti.

Profesor Levit svakodnevno analizira situaciju u 78 zemalja u kojima se dnevno registruje više od pedeset novih infekcija. U njima vidi "znakove usporavanja pandemije". Međutim, odbio je da kaže precizan period kada očekuje definitivni kraj pandemije korona virusa.

(Stil.kurir.rs / Los Angeles Times)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs