Probajte

Neverovatnom brzinom zaustavljaju najteže simptome menopauze: Dva čaja sa najmoćnijim efektom!

Neverovatnom brzinom zaustavljaju 

Lepi & Zdravi 28.05.2020. - 09:34h Autor: Stil / kucni lekar
Ilustracija, Foto: Shuterstock

Menopauza je doba kada dolazi do prestanka ovulacije zbog pada nivoa estrogena i progesterona u telu.


Ona predstavlja i skup simptoma i promena kroz koje žena prolazi neposredno pre nego što zauvek prestane da ima menstruaciju, ili neposredno nakon toga.

Prvi znak menopauze obično je promena u redovnosti menstruacija. Tada može doći do pojačanog krvarenja za vreme menstruacije, koja je neobično obilna. Ili se može dogoditi suprotno, menstruacija može postati oskudnija i neredovna. Može javiti na svake dve–tri sedmice, ili može da izostane mesecima. Sve je to normalno.


Menopauza je postepeni proces koji se odvija u fazama. Od naslednog faktora zavisi kada će ona početi. To može biti rano, u 40-im, ili kasno, u 60-im, dok je prosek 51 godina.

 

Simptomi počinju da se javljaju nekoliko meseci ili čak par godina pre prestanka menstruacija, što je period poznat kao perimenopauza, i obično to traje u narednih četiri godine.


Kada prvi put primetite promene koje mogu da ukazuju na menopauzu, veoma je važno da razgovarate sa svojim lekarom, uradite analizu krvi da bi to utvrdili i potražite savet.

 

Namirnice i napici koji čuvaju zdravlje jetre: Ako ih uključite u ishranu, bićete bez brige!

foto: Profimedia

Kao simptomi menopauze se najčešće javljaju valunzi, noćno znojenje, razdražljivost, poremećaji sna i suvoća vagine. Međutim, postoji još puno drugih znakova, kao što su vrtoglavica, nadutost, povećanje telesne težine, promene raspoloženja, glavobolje i gubitak libida.

 

Čajevi za menopauzu su korisni za oživljavanje izmorenog organizma. Pijenje ružine vodice pripremljene uranjanjem ružinih latica u destilovanu vodu tradicionalni je lek na Bliskom istoku za ublažavanje najgorih simptoma menopauze.

 

Čaj za val toplote


Stavite kašiku cvetova srdačice (Leonurus cardiaca) i listova žalfije u šoljicu. Nalijte 6 decilitara vrele vode te zasladite slatkim korenom (Glycyrrhiza glabra), osim ako imate visok krvni pritisak, jer koren sadrži natrijum pa zadržava vodu u telu. Pustite da se ohladi i pijuckajte tokom dana.

 

Čaj od cvetova lipe


Cvetove treba sakupiti neposredno nakon što procvetaju sredinom leta. Sakupite ih po suvom danu i ostavite da se polagano suše u seni. Upotrebljavajte ih kao tinkturu ili napravite čaj mešanjem šoljice prokuvane vode sa kašikom cvetova. Neka odstoji 10 minuta, a zatim pustite da se ohladi te procedite. Popijte po šoljicu tri puta na dan.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...