Matični mleč se u medicini koristi u koncentrovanom obliku i smatra se lekovitim eliksirom za ljude.
Pčelinje mleko sintetiše se iz polena, mlečne je boje, prijatnog mirisa i blago kiselkastog ukusa. Veoma je kaloričan: 138 kal/100 grama. Sastoji se od proteina, složenih zasićenih kiselina, sadrži vitalne elemente u tragovima i ostale hranljive sastojke.
Korisna svojstva matičnog mleča:
Brojna istraživanja su dokazala da matični mleč jača imunitet, štiti od štetnih uticaja okoline i sprečava infekcije i virusne bolesti.
Pored toga:
- Poseduje antivirusne kvalitete, pa je moguće njime izlečiti i vrlo opasne viruse;
- Normalizuje glukozu u krvi, smanjuje holesterol, poboljšava nivo hormona u telu;
- Leči srce i krvne sudove;
- Poboljšava varenje, normalizuje digestivni trakt, ubrzava regenerativni proces kod čira;
- Normalizuje metabolički proces u tkivima, povećava izdržljivost tokom fizičkog napora;
- Usporava starenje kože, kose i noktiju; ubrzava oporavak od rana i kožnih lezija;
- Povoljno utiče na razvoj ploda u trudnoći i na laktaciju;
- Stimuliše funkciju centralnog nervnog sistema, poboljšava pamćenje, koncentraciju itd.
Kako se koristi matični mleč?
Najefikasnije je uzimati svež matični mleč, ali nema svako priliku da ga koristi. Stoga većina nas koristi onaj podvrgnut specijalnoj preradi.
Veoma je lekovito uzeti kombinaciju matičnog mleča, meda i propolisa. Uzmete malu kuglicu ove mešavine i rastapate je lagano ispod jezika. Na taj način sve lekovite komponente ulaze u krvotok, zaobilazeći organe za varenje i održavajući vitalnost celog tela.
(Stil.kurir.rs)