pokazalo istraživanje

Svetom vlada epidemija ove vrste raka: Agresivno se leči, a nema visoki rizik za zdravlje!

Više od milion osoba dobilo je dijagnozu karcinoma štitnjače između 2008. i 2012 u tih 26 zemalja

Medicina
Autor:
Svetom vlada epidemija ove vrste raka: Agresivno se leči, a nema visoki rizik za zdravlje!
Foto: Shutterstock

Epidemija prekomernih dijagnoza raka štitnjače brzo se širi u svetu i zahvatila je više od milion osoba u tridesetak zemlja, pokazuje novo istraživanje Agencije za rak Svetske zdravstvene organizacije (WHO).

Rak štitnjače je među onim bolestima kod kojih je "predijagnostifikovanje" često, pa se i agresivno leče iako ne postoji visoki rizik za zdravlje.

O predijagnostifikovanju se govori kada se ljudima bez ikakvih tegoba dijagnostifikuje neki problem, iako im on neće stvoriti nikakve probleme, niti ima rizika od smrti.

Predijagnostifikovanje tumora štitnjače uglavnom pogađa žene srednje dobi.

Istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu The Lancet Diabetes & Endocrinology vođeno je u 26 zemalja, a sproveli su ga naučnici iz Međunarodnog centra za istraživanje karcinoma (EACR) sa sedištem u Lionu

u saradnji s Nacionalnim institutom za rak u Avianu u Italiji.

Rak koji napada jetru najteže je ustanoviti: Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, hitno se obratite lekaru!

foto: Profimedia

Procenjeni udio slučajeva karcinoma štitnjače kod žena koji se može pripisati nepotrebnoj dijagnostici između 2008. i 2012. iznosi oko 93 posto u Južnoj Koreji, 91 posto u Bjelorusiji, 87 posto u Kini, 84 posto u Italiji i u Hrvatskoj te 83 posto u Slovačkoj i Francuskoj.

Trista devedeset hiljada žena u Kini, 140.000 u Južnoj Koreji, 120.000 u Sjedinjenim Državama, 31.000 u Italiji i 25.000 žena u Francuskoj dobilo je između 2008. i 2012. nepotrebnu dijagnozu raka štitnjače, iako bi s njim normalno živele.

Zbog preterane dijagnostike dolazi do uklanjanja kompletne štitnjače ili doživotnog tretmana koji možda nije potreban.

Rezultati istraživanja "ukazuju na to da je velika većina dijagnoza karcinoma štitnjače posledica preterane dijagnostike", rekao je autor istraživanja,

Salvatore Vaccarella s EACR-a.

On je naglasio da je hitno potrebno pomno pratiti globalni razvoj dijagnostike zbog njegovih razmera i uticaja,a nedavne smernice preporučuju da se ne radi dijagnostika eventualnog karcinoma štitnjače kod osoba koje nemaju simptome.

Doktor Neumivakin: Ako hoćete da izbegnete rak, ponašajte se ovako!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs