specijalitet s juga srbije

Vlasinska mućkalica: Srpski specijalitet od svinjetine i pileće džigerice! (RECEPT)

Čuvena mućkalica sa prostora Srbije, ali ne “Leskovačka”, već mućkalica od svinjetine i pileće džigerice zvana “Vlasinska mućkalica” specijalitet je našeg dana. Evo recepta za savršen srpski tradicionalni ručak!

Recepti 18.10.2017. - 21:30h Autor: juznasrbija.info
Vlasinska mućkalica, Foto: Profimedia

Sastojci: 1 kg svinjskog mesa od vrata i 350-500 g pileće džigerice, 4 -5 glavica krupnog crnog luka, 3-4 praziluka, 10 pečenih, oljuštenih i iseckanih paprika, 500 g očišćenog paradajza,  2 glavice belog luka,  2 -3 suve paprike, 
soli po ukusu,  1,5 dl ulja,

 

Priprema: Meso uvaljati u začin, iseći na deblje šnicle, pa zatim na srednje krupne kocke. Ispeći na roštilju (može i na roštiljskom tiganju), najbolje je ako se naprave ražnjići, pa meso posle pečenja skine sa štapića.

 

Džigericu obariti i izgnječiti.

 

U međuvremenu iseckati sitno crni luk i utrljati u njega 2 kašike soli, kako bi izgubio ljutinu. Dinstati ga na ulju dok se sasvim ne istopi, neprestano mešajući, uz dodavanje tople vode.


Kad je luk upržen, dodati džigericu, dodati sečene paprike i paradajz, i seckani beli luk. Dinstati dok ne ispari tečnost.

 

Dodati svinjsko meso, naliti sa malo vode i krčkati dok se sve ne pretvori u kompaktnu masu.

 

Začiniti, i dobro zaljutiti po ukusu.

 

Ako imate, najbolja je kad se služi uz ovčije kiselo mleko.

 

Prijatno!

 

Probajte još: 

 

Po receptu Nade Macure: Ukusna mućkalica od svinjetine i papirke! (RECEPT)

 

Francuska mućkalica: Ručak od povrća, prste da poližeš! (RECEPT)

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...