Maslinovo ulje je dobro za kosti, pokazala je studija sprovedena na Univerzitetu u Madridu. U okviru dvogodišnjeg projekta istraživači su otkrili da su ljudi koji su konzumirali više maslinovog ulja imali viši nivo osteokalcina, odnosno proteina koji pomaže jačanje kostiju.
![](/slika-400x262/vezbanje-1388007061-22840.jpg)
Jedna od teorija je da osteokalcin može da pomogne u sprečavanju insulinske rezistencije, gde telo postaje imuno na posledice hormona, a što je povezano sa slabljenjem kostiju, piše "Dejli Mejl". U drugoj stdiji, sprovedenoj na Univerzitetu u Atini, ustanovljeno je da je učestalost osteoporoze manja na Mediteranu, gde je tradicionalna ishrana bogata maslinama i maslinovim uljem.
Takođe, maslinovo ulje smanjuje rizik i od moždanog udara (šloga). Britanski stručnjaci testirali su prehrambene navike 8.000 osoba i zaključili da ljudi stariji od 65 godina mogu znatno duže da žive ako u ishrani koriste maslinovo ulje. Stručnjaci su ukazali da je kod ljudi koji kuvaju na maslinovom ulju ili ga koriste u salatama smanjen rizik od šloga i to čak 41 odsto.
Poznato je da se mediteranski način ishrane, koji je karakterističan za Francusku, Grčku, Španiju i Italiju, u velikoj meri zasniva na maslinovom ulju. U tim zemljama ljudi žive znatno duže i ređe obolevaju od bolesti srca i artritisa, što se direktno povezuje s maslinovim uljem. Inače, maslinovo ulje sadrži omega-6 masne kiseline koje blokiraju upale kod hroničnih bolesnika.