Umrla je Marija, samohrana majka 3 dece: Borila se s rakom debelog creva, a ovo su simptomi podmukle i teške bolesti

Marija Šaponjić (37), samohrana majka koja je imala zloćudni tumor debelog creva, a ovo su simptomi koji se nažalost kasno otkrivaju

Lepi & Zdravi
14:36h Autor:
Umrla je Marija, samohrana majka 3 dece: Borila se s rakom debelog creva, a ovo su simptomi podmukle i teške bolesti
Foto: preentscreen/Instagram

Marija je bila mlada žena, mlada majka koja je iza sebe ostavila tri ćerke koje su se lavovski borile za svoju majku šireći apele za pomoć putem društvenih mreža.

Ona je do pre četiri godine vodila jedan sasvim normalan život, dok se jednog dana nisu javili prvi simptomi koji su trajali nekoliko meseci.

Mariji je uklonjeno 14 tumora sa debelog creva i karlice, kao i deo debelog creva. U decembru 2020. godine je usledila operacija jetre, kada je otklonjen zloćudni tumor sa jetre.

Marija se borila u želji da gleda svoju decu kako odrastaju. Marija je bila hrabra samohrana mama tri devojčice koje su joj pomagale u svemu i imale samo jednu želju - da im mama ozdravi.

Ona nažalost nije izdržala mukotrpnu borbu sa teškom bolešću.

U svetu, rak debelog creva je treći po učestalosti javljanja i godišnje oboli oko dva miliona ljudi, a jedan milion premine, što ga svrstava u drugi najsmrtonosniji karcinom. U Srbiji se bolest otkrije kod oko 4.500 ljudi, a čak 3.000 premine.

Koji su problemi zbog kojih obavezno treba da se javimo lekaru, bez obzira na godine?

Nekada prvi simptom može biti pojava nespecifičnih bolova u trbuhu i gubitak u težini u trajanju od nekoliko meseci. Inače, svaka vidljiva krv u stolici, izmenjen ritam pražnjenja creva u vidu učestalijih, neformiranih stolica ili njihovog otežanog pražnjenja koji traje duže od tri meseca treba da bude alarm da se pacijent javi lekaru.

Rak debelog creva, bolovi u stomaku
foto: Shutterstock

Takođe, promena u obliku stolice jedan je od simptoma bolesti. Karakterističan znak tumora rektuma je sužena stolica, tanka kao olovka.

Šta, čak i ako nemaju tegobe, treba da preduzmu starije osobe, koje češće obolevaju?

Poželjan je skrining debelog creva kod svih osoba starijih od 50 godina, jer su oni u većem riziku od bolesti. Izvodi se jednostavnim testom stolice na skriveno krvarenje u tri uzorka stolice. Ako su testovi negativni, treba ih ponoviti za dve godine, a ako je jedan test pozitivan, pacijent se upućuje na kolonoskopski pregled.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs