MIRIS KOJI SE NE ZABORVALJA

RUČAK ZA DANAS: Neodoljivo ukusne posne punjene paprike po receptu monaha sa HILANDARA

Recept za posne punjene paprike sa Hilandara morate da probate, jer je i ukus i miris očaravajući!

Recepti
12:39h Autor:
RUČAK ZA DANAS: Neodoljivo ukusne posne punjene paprike po receptu monaha sa HILANDARA
Recept za posne punjene paprike sa Hilandara, Foto: Bakina kuhinja

Veliki božićni post je u toku, te se kod mnogih vernika na trpezi nalaze posna jela. Međutim, punjene paprike po receptu sa Hilandara obožavaće i one osobe koje trenutno nisu u mogućnosti da poste. Naime, ishrana monaha na Svetoj je vrlo skroma, ali je prožeta viševekovnom tradicijom i posebnom pripremom sa puno emocija. Zato smo sigurni da će vam ovako napravljen obrok postati jedan od omiljenih, jer krije i fenomenala ukus!

Hilandar, Sveta Gora, Manastir
foto: Shutterstock

Potrebni sastojci za posne punjene paprike:

  • 6 suvih crvenih paprika
  • 3 praziluka ili jedna srednja glavica crnog luka
  • 100 g krupno mlevenih oraha
  • 100 g pasulja tetovca
  • 1 šoljica (za crnu kafu) pirinča
  • mešavina suvog biljnog začina
  • crvena mlevena paprika,
  • so, biber

Kako se pravi?

Propržiti kratko praziluk (ili sitno seckani luk) na malo ulja, a zatim dodati mlevene orahe. Pržiti sve zajedno još 2-3 minuta i zatim u to dodati opran i očišćen pirinač i pasiran skuvani pasulj.

Nastaviti sa prženjem još 1 minut, pa dodati mešavinu suvog biljnog začina te posoliti i pobiberiti po ukusu. Krčkati još 2 minuta na tihoj vatri. Za to vreme ostaviti suve paprike da odstoje u toploj vodi, da bi se lakše napunile. Zatim napuniti pripremljenim filom, ali voditi računa da se ne napune do vrha.

Napunjene paprike poređati u šerpu, doliti malo vode i krčkati na tihoj vatri dok pirinač ne bude skuvan. Po potrebi dolivati još vode.Nakon toga, zapeći u rerni zagrejanoj na 200°C pa pred kraj pečenja preliti uljem prethodno proprženim sa crvenom mlevenom paprikom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs