Ukoliko nemate dovoljno vremena da pripremate kuvano jelo tokom radne nedelje, predlažemo vam ova dva jela koja možete jesti bukvalno naredna 4 dana. Evo o čemu je reč:
Pasulj je jelo koje je sve lepše kako vreme odmiče. Najbojle bi bilo da ga spremite u velikom loncu, kako bi moglo da vam traje više dana.
Potrebno je:
- 3 glavice crnog luka
- 4 čena belog luka
- 4 šargarepe
- pola kilograma pasulja
- 400 grama slanine
- so, biber, lovorov list
Priprema: Pasulj potopite u vodu i ostavite 24h da prenoći. Nakon toga ga isperite i prokuvajte u jednoj vodi. Vodu prospite a pasulj odložite sa strane. U velikoj šerpi dinstajte sitno seckanu slaninu, crni i beli luk i rendanu šargarepu. Dodajte pasulj, najlijte vodom. Stavite začine i lovor i kuvajte oko 2 sata. Ovo jelo možete da jedete u ponedeljak, pa opet u sredu.
Punjene paprike
Potrebno je:
- 10 većih paprika
- 500 grama mesa
- 100 grama pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 šargerepa
Priprema: Izdinstati luk i šargarepu, pa dodati meso i opran pirinač. Izmešati i dodati začine. Napuniti paprike, poređati ih u dublju šerpu pa naliti paradajz sokom i 1 čašom vode. Kuvati na laganoj vatri oko sat vremena.
Ovo jelo možete jesti u utorak i četvrtak, s tim što jedan dan kao prilog pravite pire krompir.