Ćuretina nije toliko zastupljena na našoj trpezi kao piletina, a izuzetno je zdrava i trebalo bi je što češće uvrstiti u ishranu. Drugim rečima, u pitanju je “super-hrana”, koja se može konzumirati bez razmišljanja o tome kada smo je i koliko pojeli, kao i sa čime smo je kombinovali. Ćuretina u sosu od neutralne pavlake i mirođije oduševiće sve prave gurmane, a priprema je nikad jednostavnija.
Sastojci:
- 500 g ćuretine
- 500 ml pavlake za kuvanje
- 70 g maslaca
- 1 glavica luka
- 2 čena belog luka
- 2 lista lovora
- 1 veza mirođije
- 1 kašika ulja
- so, biber
Priprema:
Ćuretinu isecite na krupnije komade, dobro posolite i pobiberite, pa prelijte kašikom ulja i sve dobro utrljajte u meso. Pržite meso na zagrejanom maslacu, pa kad porumeni, izvadite ga na topao tanjir. U isti tiganj ubacite sitno iseckan crni i beli luk i lovor, pa dinstajte da luk lepo omekša i postane staklast. Po potrebi ulijte malo tople vode. Kada je luk dovoljno omekšao, vratite meso u tiganj zajedno sa sokom na tanjiru i sve prelijte pavlakom. Krčkajte još pet minuta na umerenoj vatri, pa pospite usitnjenom svežom mirođijom. Poslužite uz prilog po želji ili sezonsku salatu.
Kako je ovo jedno od najzdravijih mesa, poželjno je da se što češće nađe na vašoj trpezi!